Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Κοζάνη: Στο φως σημαντική αρχαία νεκρόπολη

anaskafi_mavripigi_02Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των υστεροαρχαϊκών χρόνων (τέλος του 6ου και αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.) έφερε στο φως η σωστική αρχαιολογική ανασκαφή που πραγματοποιείται στη θέση «Λιβάδι» της Μαυροπηγής με χρηματοδότηση της ΔΕΗ, στην οποία…

πρόκειται σε λίγο να επεκταθεί το ορυχείο Μαυροπηγής.

Η ανασκαφή έφερε στο φως ένα αρχαίο νεκροταφείο στο οποίο έχουν ενταφιαστεί μαζί άνθρωποι και οικόσιτα ζώα.

Βρέθηκαν ταφές ανθρώπων οι οποίοι είχαν ενταφιαστεί μαζί με τα ζώα τους,βρέθηκαν οι σκελετοί 7 αλόγων, μεταξύ των οποίων ένα ιππάριο (πουλαράκι), δύο ταφές βοοειδών, 5 ταφές σκύλων, ακόμα και τα οστά από ένα γουρουνάκι.

anaskafi_mavripigi_01

Κατά την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους η προϊσταμένη της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Δρ. Γεωργία Καραμήτρου, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, της δήμαρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου και στελεχών της ΔΕΗ, έκανε λόγο για «μοναδικό εύρημα», καθώς βρέθηκε μεγάλης έκτασης ενταφιασμός ανθρώπων με τα ζώα τους.

«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι κάποια παιδιά στον αρχαιοελληνικό κόσμο ενταφιάζονταν μαζί με το σκύλο, το δελφίνι ή τη χελώνα τους», είπε, επισημαίνοντας ότι στο συγκεκριμένο νεκροταφείο είναι ενταφιασμένοι απλοί άνθρωποι, όχι μεγάλου βιοτικού επιπέδου, καθώς όλα τα αγγεία που βρέθηκαν (κτερίσματα) είναι τοπικού εργαστηρίου, ενώ τα μεταλλικά (χάλκινα) συναντά κανείς σε όλο το βορειοελλαδικό χώρο, όπως κοσμήματα και ελάχιστα όπλα, χάλκινες αιχμές δοράτων, μαχαίρια.

Σε τρεις γυναικείες ταφές βρέθηκαν περόνες, πόρπες, βραχιόλια στους βραχίονες, ακόμα και στα κάτω άκρα (αστραγάλους και μία με δαχτυλίδι στο μεγάλο δάχτυλο).


από το http://now24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: