Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011

Πρωτόλεια Δρώμενα: Μια ευγενής πρόθεση

protoleia_dromena_afisa_02Τη δημιουργία ενός νέου φεστιβάλ που να δίνει έμφαση στην πρωτογενή δημιουργία και που θα στοχεύει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών φιλοδοξούν να αναδείξουν οι οργανωτές τα “Πρωτόλεια Δρώμενα”. Με “σκηνή” …

την πλαζ της Αρετσούς, στην Καλαμαριά, δύο ομάδες της πόλης, οι «Αναζητητές Θεάτρου» και οι «New Artist», παρουσίασαν θεατρικές παραστάσεις, performances, εικαστικές παρεμβάσεις, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, χοροδράματα και άλλες δράσεις.

Συμμετείχαν(σήμερα κι αύριο είναι οι δύο τελευταίες ημέρες) 29 μουσικά σχήματα και 12 χορευτικά συγκροτήματα. Οι ήχοι, μια… ευχάριστη σαλάτα: Από latin, και tango, ως την ανεκδιήγητη salsa και το… hip-hop. Δεν έλειψαν ακόμη και οι… χορευτές belly dance!

Μπορεί να ακούγεται –τουλάχιστον- κιτς, αλλά εμείς πήγαμε, είδαμε, ακούσαμε κι αποφασίσαμε: Η προσπάθεια ήταν αξιέπαινη και αξίζει τον κόπο να επαναληφθεί.

Γιατί δε λέμε μια (καλύτερη) κουβέντα παραπάνω; Ίσως επειδή θα προτιμούσαμε ένα πιο ομοιογενές πρόγραμμα. Ειδικά το… Lets Dance Bellydance, μας ξένισε ιδιαίτερα. Δεν είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι ο χορός της κοιλιάς “έχει βαθιές ρίζες σε συγκεκριμένους πολιτισμούς” κι άλλα τέτοια. Κι η κλειτοριδεκτομή βαθιές ρίζες σε έναν αφρικανικό πολιτισμό έχει, όμως ούτε την επικροτούμε, ούτε την εφαρμόζουμε.

Όσον αφορά τις συναυλίες, υπήρξαν σχήματα που –ειλικρινά- μας άφησαν με ανοικτό στόμα. Και (υποτίθεται) ότι τᨔκαλά ονόματα” θα ανέβουν στη σκηνή σήμερα…

Πολύ καλή και η έκθεση φωτογραφίας.

Ρίξτε μια ματιά στο σημερινό κι αυριανό πρόγραμμα:

Σήμερα 21/8

  • Χορός με τους Royal Punks Crew, Tango meets flamengo, Τάσο και Αλεξία (από τις 7 μ.μ.).
  • Συναυλίες με τους Γιώργο Χαρατζόγλου και 3600, Γιώργο Οικονόμου, «Coreys», «Radiance», «Πιο πολύ»,  «Βένβυξ», «Τουρίστες», «Επιεικώς απαράδεκτους», Γιώργο Γελαράκη & Γιάννη Μπουζούκη (από τις 8 μ.μ.)
  • Θεατρική παράσταση «Καφενείον η Ελλάς», μια κοινωνική σάτιρα του Χρήστου Παπαγεωργίου, από τη θεατρική ομάδα «Μεταμορφώσεις» (9 μ.μ.).

Αύριο 22/8

  • Χορός με τους Prince kayammer and orientalism και τον σύλλογο αθλητικού και κοινωνικού χορού sport and dance (από τις 7 μ.μ.).
  • Συναυλίες με τους «Αγάντα», «ΕΚΜΕΚ», «Ασκέρηδες», «Φρούτα του δάσους», «Κύμα», «Intalk», Θωμά Βακούλη, «Λαιστρυγόνες» (από τις 8 μ.μ.)

Μ.

1 σχόλιο:

NEW ARTIST είπε...

Σημειώσεις για το Φεστιβάλ «Πρωτόλεια Δρώμενα»
NEW ARTIST
Ομάδα Ερασιτεχνικής Δημιουργίας και Πολιτισμού
ΕΔΡΑ: ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Με έμφαση στον πρωτογενή πολιτισμό, την τέχνη και την δημιουργία, την παρουσίαση-ανάδειξη νέων πολιτών-καλλιτεχνών, η Ομάδα NEW ARTIST ερασιτεχνική δημιουργία και πολιτισμός, σε συνεργασία και με άλλη ομάδα πραγματοποίησε το Φεστιβάλ « Πρωτόλεια Δρώμενα» στην Καλαμαριά από 19-22 Αυγούστου.
Η φιλοσοφία της εκδήλωσης είχε, σε πολύ μικρό διάστημα, μεγάλη ανταπόκριση σε πολίτες-καλλιτέχνες, σε ομάδες πολιτισμού που όχι μόνο έδειξαν ενδιαφέρον αλλά συμμετείχαν ενεργά στο Φεστιβάλ.
Πάνω από εκατό πολίτες –καλλιτέχνες παρουσίασαν την τέχνη και τις δημιουργίες τους. Η ανταπόκριση των πολιτών σ΄ένα τέτοιο γεγονός ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Χιλιάδες κόσμου επισκέφθηκε το τετραήμερο τον χώρο των εκδηλώσεων.
Με τη σκέψη ότι η τέχνη, ο πολιτισμός παίζει σπουδαίο ρόλο στη μόρφωση και διαμόρφωση του πολίτη, στην ανύψωσή του σε ένα ον που αναζητεί την ολοκλήρωση της ατομικής και συλλογικής συνείδησης, με την σκέψη ότι η τέχνη, ο πολιτισμός είναι ή ίδια η φύση του ανθρώπου, αποδίδοντας τον εσωτερικό του κόσμο και τα πάθη του καθώς και σκηνές καθημερινής ζωής ή γεγονότα που μπορούν να σημαδέψουν τη ζωή του, αποποιούμαστε το «εμπορεύσιμο» του πολιτισμού και συμβάλλουμε στον πολιτισμό που παίρνει από την κοινωνία και αποδίδει στην κοινωνία.
Με την ευκαιρία, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους στήριξαν την προσπάθειά μας.
Τους φίλους δημοσιογράφους του πολιτιστικού ρεπορτάζ, τα μέσα ενημέρωσης, όλους τους φίλους που επικοινωνούν μαζί μας μέσα από την ηλεκτρονική μας σελίδα, τους χιλιάδες πολίτες που αγκάλιασαν με την συμμετοχή τους το Φεστιβάλ.
α «Πρωτόλεια» είναι για μας ένα διαρκές γεγονός. Τα δρώμενα εναλλάσσονται , βασισμένα πάντα στον πρωτογενή πολιτισμό και την ανάδειξη νέων δημιουργών.
NEW ARTIST
Ομάδα Ερασιτεχνικής Δημιουργίας και Πολιτισμού
ΕΔΡΑ: ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
http://newartistgreece.blogspot.com/