Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011

Πού να πάμε τι να δούμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Για σήμερα, Παρασκευή, θα λέγαμε να κάνετε μια βόλτα σε κάποια από τις εκθέσεις εικαστικών που φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους, στην πόλη. Οι περισσότερες έχουν δωρεάν είσοδο. Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το θεατρικό "Ευτυχώς Επτωχεύσαμεν", που δένει με την επικαιρότητα κι έδωσε, χθες, την τελευταία του παράσταση στη Θεσσαλονίκη. Για σήμερα:

Θέατρο
 • Το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» θα παρουσιαστεί σήμερα , για τελευταίο βράδυ, στις 21.00 μ.μ. στο Θέατρο Δάσους. Η σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία είναι του Γιάννη Κακλέα.Τιμές εισιτηρίων 20 € κανονικό, 15 € μαθητικό - φοιτητικό-άνεργοι- τρίτεκνοι- πολύτεκνοι- κάρτα Πολιτισμού.

Μουσική
 • Ο συνθέτης Γιώργος Σταυριανός θα κάνει απόψε στις 21.30 μ.μ. «Μικρές Εξομολογήσεις» στη Μικρή Σκηνή της Μονής Λαζαριστών. Έχει συνθέσει µερικές από τις πιο γνωστές µελωδίες των τελευταίων 30 ετών. Δώδεκα δισκογραφικές καταθέσεις, µε τη συµβολή µεγάλων προσωπικοτήτων του χώρου όπως του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Μάνου Χατζιδάκι, του Νότη Μαυρουδή και συνεργασίες µε τραγουδιστές σαν τη Μαρία Δηµητριάδη, τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Βιτάλη, τη Γλυκερία, τον Μανώλη Μητσιά, τον Πάνο Κατσιµίχα, τη Νένα Βενετσάνου και πολλούς άλλους. Μαζί του τραγουδούν οι: Σοφία Αβραµίδου, Ντίνα Γιακουµάκου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, και Γιάννης Λεκόπουλος. Τιµή Εισιτηρίου: 10 €Ο συνθέτης Γιώργος Σταυριανός θα κάνει απόψε στις 21.30 μ.μ. «Μικρές Εξομολογήσεις» στη Μικρή Σκηνή της Μονής Λαζαριστών. Έχει συνθέσει µερικές από τις πιο γνωστές µελωδίες των τελευταίων 30 ετών. Δώδεκα δισκογραφικές καταθέσεις, µε τη συµβολή µεγάλων προσωπικοτήτων του χώρου όπως του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Μάνου Χατζιδάκι, του Νότη Μαυρουδή και συνεργασίες µε τραγουδιστές σαν τη Μαρία Δηµητριάδη, τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Βιτάλη, τη Γλυκερία, τον Μανώλη Μητσιά, τον Πάνο Κατσιµίχα, τη Νένα Βενετσάνου και πολλούς άλλους. Μαζί του τραγουδούν οι: Σοφία Αβραµίδου, Ντίνα Γιακουµάκου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, και Γιάννης Λεκόπουλος. Τιµή Εισιτηρίου: 10 €
 • Η μπάντα APERITO είναι το αποτέλεσμα της μουσικής σύγκλισης τριών πολύπειρων μουσικών: του Δάνη Κουμαρτζή, της Λίνας Βλαχίδου και του Τιμόθεου Χιλλ. Δείχνοντας ξεκάθαρα την προτίμηση τους στον γήινο ήχο των φυσικών οργάνων και εμμένοντας σε ελληνικό στίχο, συνθέτουν μουσική με latin-jazz επιρροές. Τραγουδούν, απόψε, στις 10 μ.μ., στο Cafe Bar Scala στη Νέα Μηχανιώνα

Εκδηλώσεις

Εικαστικά
 • Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στις 7 Απριλίου την ατομική έκθεση τουDamien Hirst με τίτλο "New Religion" σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου. Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το British Council και τη Paul Stolper gallery. Ως τις 31 Ιουλίου. Είσοδος 4 και 2 ευρώ.
 • Έκθεση φωτογραφίας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τίτλο “Μορφές και Σκιές από το Θέατρο” που περιλαμβάνει εικόνες του Κώστα Ορδόλη φιλοξενείται στο ισόγειο του φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
 • Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει την εικαστική έκθεση "Δάμασις του Βλέμματος, ένα εγχείρημα μεταξύ τέχνης, φιλοσοφίας και ψυχανάλυσης", σε συνεργασία με την βιεννέζικη ομάδα “entre – Μεταξύ: τόπος για μια πειραματική θεωρία της εικόνας”, με την υποστήριξη του Αυστριακού Υπουργείου Παιδείας, Τέχνης και Πολιτισμού και του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης. Ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2011. Ώρα: Δευτέρα & Τρίτη: 14.00-21.00 Τετάρτη - Παρασκευή: 9.00-16.00
 • Την έκθεση «Ανησυχητικές Μούσες» φιλοξενεί το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) από τις 5 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2011 (εγκαίνια 5.07, στις 20:30). Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα 7 σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών που κατάγονται από χώρες του Αραβικού Κόσμου και της Μέσης Ανατολής, αν και λόγω ιστορικών και πολιτικών συνθηκών υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τον τόπο καταγωγής τους και να εγκατασταθούν σε χώρες του δυτικού κόσμου, μόνιμα ή παροδικά. 
 • Η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση των αρχιτεκτόνων Τάσου και Δημήτρη Μπίρη στο φουαγιέ του δημαρχείου. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 24 Ιουλίου.
 • Συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης Έψιλον (Αλεξ. Σβώλου 7) της Ρόζυ Οικονομίδου η ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Τα καλοκαιρινά”. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου.
 • Η γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζει 4 νέους καλλιτέχνες, στηρίζοντας και αναδεικνύοντας έμπρακτα την ανανέωση της εικαστικής δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τους Κώστα Γιάτσο, Δημήτρη Εφέογλου, Σταμάτη Λάσκο και Φώτη Σαγώνα. Ώρες λειτουργίαςΤρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00
 • Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει για τους καλοκαιρινούς μήνες νέα έκθεση έργων της ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη στον εκθεσιακό χώρο της Μονής Λαζαριστών. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου (ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή 11.00 - 19.00, Δευτέρα κλειστά) και είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να παρουσιάζει τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας με χρονολογική σειρά στους δύο ορόφους της Μονής Λαζαριστών.
 • Οι Designers United, η σχεδιαστική ομάδα που ίδρυσαν ο Δημήτρης Κολιαδήμας και ο Δημήτρης Παπάζογλου, έχοντας σχεδιάσει για διεθνούς εμβέλειας αθλητικά, καλλιτεχνικά και εμπορικά γεγονότα, έχοντας διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν έργα τους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Θέμα της έκθεσης THE GESTALT EFFECT. Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαΐου – 31 Ιουλίου 2011. Ώρα: Τρίτη,Πέμπτη,Σάββατο:10.00-18.00 Τετάρτη:10.00-22.00 Παρασκευή: 10.00-19.00 Κυριακή:11.00-15.00 Τιμή Εισόδου 4€, 2€(μειωμένο)
 • Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η έκθεση με τίτλο “Το δώρο του Διονύσου. Επτά σύγχρονες εικαστικές δημιουργοί από τις χώρες του αραβικού κόσμου και τη Μέση Ανατολή παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του προγράμματος “Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι πολιτισμών”. Μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.
 • Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει έκθεση αστροφωτογραφίας του φωτογράφου Λουκά Χαψή με τίτλο «Παρατηρητές του Χρόνου», από 3 Μαΐου έως 22 Ιουλίου 2011.
 • Στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έκθεση με θέμα "Η Συμβολή των Εβραίων στον αθλητισμό της Θεσσαλονίκης".

Θερινά Σινεμά
 • Μέχρι τις 24 Ιουλίου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την ταινία “Μέσα από τις Φλόγες” στον δημοτικό κινηματογράφο της Θέρμης, "Σινέ θερμαΐς" (Δημητρίου - Καραολή & Καπετάν Χάψα). Οι προβολές πραγματοποιούνται στις 21.30 κάθε βράδυ.
 • Στο σινέ «Παράδεισος» στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη προβάλλεται μέχρι τις 24 του μηνός στις 21.30 μ.μ. και στις 23.30 μ.μ. η ταινία «Ιρλανδέζικος δρόμος».
 • Στο σινέ «Άλσος» στην περιοχή Δενδροφυτεία, στις Συκιές, σήμερα στις 21.30 μ.μ. μπορείτε να δείτε μέχρι την Κυριακή 24 Ιουλίου το φιλμ «The way back».

Δεν υπάρχουν σχόλια: