Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Θεατρικό βασισμένο σε πραγματική ιστορία Ποντίων στην Αναγέννηση

pontiako_theatro_01

“Ο Ξεριζωμός των Ποντίων του Αράμ-Βαρτάν”, τιτλοφορείται η θεατρική παράσταση που πρόκειται να ανεβάσει, στις 28 Μαΐου και ώρα 9:00μ.μ. στην Αναγέννηση Σερρών, η Θεατρική Ομάδα “Οι Χαραμήδες” του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναγέννησης Σερρών, στο πλαίσιο …>>>

των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στην πραγματική ιστορία των Ποντίων του Αράμ-Βαρτάν του Καρς, οι οποίοι από το 1878 έως το 1918 έζησαν για 40 ολόκληρα χρόνια, στο Κυβερνείο του Καρς και συγκεκριμένα στο χωριό Αράμ-Βαρτάν, το οποίο, όμως, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το 1918, όταν η περιοχή του Καρς παραδόθηκε στους Τούρκους.
Η ζωή των Ποντίων στο Αράμ-Βαρτάν, η έξοδός τους από το Καρς, οι περιπλανήσεις τους στη Ρωσία μέχρι να πάρουν το πλοίο για την Ελλάδα, η “Οδύσσεια” τους στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και όλες οι περιπέτειες που αυτοί πέρασαν μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα, αναβιώνουν στη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση.
Το σενάριο έγραψαν (με αλφαβητική σειρά) η Βασιλική Μασμανίδου, ο Παύλος Χουρουζίδης και ο Σωκράτης Χουρουζίδης. Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Γεώργιος Αδαμίδης, Δημήτριος Απιδόπουλος, Γεράσιμος Καρυπίδης, Κοσμάς Καρυπίδης, Χρυσάνθη Κούλικα, Μαρία Κυριακίδου, Ιορδάνα Μπουχούρη, Ελένη Παπαδοπούλου, Κύριλλος Παπουλίδης, Αγγέλα Ταουκτσή, Ζωή Ταουκτσή, Δημήτρης Τσιμενίδης, Γεώργιος Τσιφτελίδης, Σπύρος Τσιφτελίδης, Κυριάκος Φωτιάδης, Αναστάσιος Χουρουζίδης, Θεόδωρος Χουρουζίδης και τα παιδιά Βασίλης Απιδόπουλος, Ξένια Κουρτίδου, Γεωργία Κυριακίδου, Αννα Παναγιωτίδου, Σοφία Παναγιωτίδου, Βαία Τρανούδη και Δέσποινα Τσιμενίδου. Στην παράσταση συμμετέχουν και τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναγέννησης σε χορογραφίες της Φιλιώς Ορφανίδου. Λύρα: Λάμπης Αλέξης Χουρουζίδης, Νταούλι: Σπύρος Πετρίδης. Τη μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Στέφανος Καρυπίδης, ενώ τα σκηνικά οι: Αναστασία Αλεξανδρίδου, Βέρα Μασμανίδου, Φανή Παπαμιχαηλίδου και Ευγενία Πετρίδου. Τέλος τα κοστούμια η Χριστίνα Χουρουζίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: