Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Θεατρικό για δυο καταδικασμένους που δήλωναν αθώοι ως το τέλος…

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

se mia kola xarti
Παγκρατίδης και Πολκ: Ο ένας εκτελέστηκε το 1968 ως ο «δράκος του Σέιχ Σου». Ο άλλος πέρασε πολλά χρόνια στην φυλακή για τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ. Δε συναντήθηκαν ποτέ. Θα συναντηθούν, όμως, στη σκηνή του θεάτρου Αμαλία, σε μια παράσταση της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης.

Το θεατρικό “Σε μια κόλλα χαρτί” είναι του Στάθη Μαυρόπουλου, Το σκηνοθετεί μαζί με την ΕΛένη Δημοπούλου και δίνει, σήμερα, μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη, για τον Τύπο Θεσσαλονίκης.  
«Για μένα και οι δύο ένοχοι επινοήθηκαν. Δεν χρειαζόταν να αποδειχθεί η ενοχή τους. Έπρεπε να είναι ένοχοι και ο ένας και ο άλλος», υποστηρίζει.
Όσο για το πώς επέλεξε να κάνει ένα θεατρικό με τις δύο αυτές υποθέσεις, δηλώνει: “Η αρχή είχε γίνει με την υπόθεση του Αριστείδη Παγκρατίδη. Είχαμε συμμετάσχει στο διήμερο «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» που είχε διοργανώσει το περιοδικό «Παράλλαξη». Ψάχναμε τότε να παρουσιάσουμε μια υπόθεση που να αφορούσε τη Θεσσαλονίκη και επιλέξαμε αυτήν του Παγκρατίδη. Μετά θελήσαμε όλο αυτό να γίνει μια κανονική παράταξη και σκεφτήκαμε την υπόθεση Πολκ (έγινε το 1948) που είναι μια παραπλήσια ιστορία, για την οποία κατηγορήθηκε ο Γρηγόρης Στακτόπουλος που εργάζονταν ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Μακεδονία. Εντάξαμε τις δύο αυτές υποθέσεις σε ένα κοινό άξονα. Όπως παραπέμπει και ο τίτλος «Σε μια κόλλα χαρτί» οι δύο παραπάνω ιστορίες αναφέρονται στην κατασκευή ενός ενόχου”.
Όσο για το πώς επιλέχθηκε ο τίτλος είναι ηλίου φαεινότερο. Διάβασε όλη τη συνέντευξη με κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: