Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Πού να πάμε τι να δούμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη


Τη συναυλία των ΟΝΙRAMA στο Μύλο σας προτείνουμε για σήμερα. Κάποιοι που προτιμούν κάτι πιο... ελληνικό, ο Μάλαμας τραγουδά στο Principal, ενώ για τους εραστές της νέας σκηνής, ndiecember Fest στο Block 33! Και, φυσικά, μην ξεχνάτε τους MOMIX(φωτογραφία) στο Μέγαρο. Διαφορετικά, διαλέξτε:


Μουσική:
* Την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τo Indiecember Fest στο Block 33! Ένα φεστιβάλ μουσικής που έρχεται για να καθιερωθεί κάθε Δεκέμβριο στην πόλη, με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από το χώρο του indie/alternative ήχου. Handsome Furs (Sub Pop), Cyanna, Mary Flower Superhead + more acts and scpecial dj sets, στις 9.30 μ.μ., στο Block 33.

* Στις 9.30 μ.μ., Οι ONIRAMA ανεβαίνουν στο CLUB του ΜΥΛΟΥ για μία μοναδική εμφάνιση.

* Στις 9.30, ο Σωκράτης Μάλαμας ανεβαίνει στη σκηνή του Principal Theater.


Θέατρο
* Το έργο του Πάνου Μπρατάκου "Το Όνειρο του Χάιμε" παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

* Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα συνεχισθούν οι παραστάσεις του Τάκη Ζαχαράτου στη σκηνή του Θεάτρου Βεργίνα του Regency Casino Thessaloniki. Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου.

* Η ομάδα Angelus Novus στο θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη Καλαμαριά) παρουσιάζει τις Ικέτιδες του Αισχύλου, τραγωδία που ανεβαίνει σπάνια λόγω των πολλών σκηνοθετικών και ερμηνευτικών προβλημάτων που θέτει. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

* Το έργο του Σάκη Σερέφα «Θα σε πάρει ο δρόμος» παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στο θέατρο «Αμαλία». Η σκηνοθεσία είναι της Έρσης Βασιλικιώτη.

* Το περίφημο έργο «Φαύστα» του Μποστ παρουσιάζει η ομάδα «Εξ’ αμάξης». Παραστάσεις δίνονται κάθε Τρίτη στις 9 μ.μ. στο θέατρο «Παράθλαση» (Κασσάνδρου 132).

* «Δεν είναι αυτό που νομίζεις» είναι το έργο του Θοδωρή Τέρπου που παρουσιάζεται στο στούντιο «Νέμεση» (Δελφών 176) στις 9.30 μ.μ. κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Η ιστορία αφορά πέντε ανθρώπους τους οποίους η μοίρα φέρνει αντιμέτωπους.

* Η μαύρη κωμωδία του Roland Schimmelpfennig «Για πάντα» παρουσιάζεται στις 21.00 μ.μ. στο Μικρό Θέατρο (Αντωνίου Κάμαρα 3 και Τσιμισκή 139, έναντι ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη). Η σκηνοθεσία είναι της Εύης Δημητροπούλου.

*Το θέατρο «Έξω από τα τείχη» παρουσιάζει στις 9.30 μ.μ. στον ομόνυμο χώρο του, τον ποιητικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου «Χρυσόθεμις». Η σκηνοθετική-σκηνογραφική επιμέλεια είναι του Απόστολου Αποστολίδη.

* Το θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ Αίματος» παρουσιάζεται από την ομάδα «Tarifa» στο θέατρο Vis Motrix. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου .


Εκδηλώσεις:
* Με τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο θα συναντηθεί στις 13.30 μ.μ. στην πρυτανεία ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Farnaud. Νωρίτερα, στις 12 μ., ο γάλλος πρέσβης θα μιλήσει στους φοιτητές για την «Ευρώπη αντιμέτωπη με την κρίση» στην αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

* Άρωμα Χριστουγέννων αυτήν την εβδομάδα στις παιδικές δημοτικές βιβλιοθήκες Θεσσαλονίκης. Σήμερα στις 10 π.μ. θα γίνει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στην παιδική βιβλιοθήκη Αναγνωσταρά 9-11. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Ξηροκρήνης (Γρηγ. Κολωνιάρη 23 τηλ. 2310 514780) στις 6 μ.μ. θα γίνει η αφήγηση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη». Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076) θα γίνει στις 10 π.μ. και στις 5 μ.μ. προβολή της ταινίας «Χριστούγεννα με τον Garfield». Στην Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη Κασσάνδρου 17-19 (τηλ. 2310-274708) στις 10 π.μ. θα γίνουν κατασκευές χριστουγεννιάτικων στολιδιών με γύψο (καλλιτεχνική δημιουργία). Στις 5 μ.μ. θα γίνει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της Παιδικής Βιβλιοθήκης Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310-852384). Μέχρι τις 11 του μηνός πραγματοποιείται έκθεση βιβλίων με χριστουγεννιάτικες ιστορίες σε όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης.

* Τιμητικό αφιέρωμα στον Στρατή Τσίρκα για την επέτειο των 30 χρόνων από το θάνατό του θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27) με τίτλο «Ο γενναίος της ζωής και της τέχνης».

* «Από τον Θεόκριτο στο λογογράφημα, σχηματική ποίηση» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει απόψε στις 8 μ.μ. συγγραφέας Μελίτα Τόκα-Καραχάλιου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Οδός Χηλής».

* «Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» διαμηνύει το «Χαμόγελο του Παιδιού» που διοργανώνει χριστουγεννιάτικο παζάρι στη Θεσσαλονίκη. Καλεί τους Θεσσαλονικείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να φτάσουν και στο τελευταίο παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη ή κίνδυνο. Μπορούν να επισκεφτούν το παζάρι που έχει στηθεί στη συμβολή των οδών Ερμού και Αριστοτέλους και να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δωράκια. Λειτουργεί από τις 9 π.μ.- 9 μ.μ. μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

* Πρόγραμμα σεμιναρίων ξεκινάει για τη χρονιά 2010 –2011 ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης. Πρόκειται για τέσσερις κύκλους 24 συνολικά σεμιναρίων με γενικό τίτλο «Αναζητώντας το τρεμάμενο σώμα – Σχεδίασμα για μια ιστορία του δυτικού πολιτισμού από τον 12ο μέχρι τον 21ο αιώνα». Τα σεμινάρια θα ολοκληρωθούν τον Μάιο. Θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες όπως και το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.triaridis.gr/keimena/keimE036.htm.

* Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο: 2310 –483000) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.


Εικαστικά:
* Στο φουαγιέ του θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου λειτουργεί η έκθεση κατασκευών της Μαρίας Καλογήρου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* «Έργα 1947-2010» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Τόνιας Νικολαϊδη που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Βίλα Καπαντζή, Βασ. Όλγας 108). Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 75 έργα της χαράκτριας από τα φοιτητικά της χρόνια στην ασκτ (1946-1952) –στο εργαστήριο χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού– έως τα τελευταία έργα της, τα ψηφιακά τυπώματα του 2010.

* Εργα 30 καλλιτεχνών παρουσιάζονται στην έκθεση «Όψεις νέων φωτογράφων», στο Κέντρο Πολιτισμού Σταυρούπολης «Χρήστος Τσακίρης» (Λαγκαδά 221). Πρόκειται για δημιουργίες νέων που παρακολούθησαν το σεμινάριο που διοργανώνει η Φωτογραφική Λέσχη Σταυρούπολης.

* Έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Λαλίδη στο καφέ-μπαρ «Μύθος 93,4» (Συγγρού 11) και στων Αντώνη Αθανασιάδη και Κυριακής Χατζηκυριακίδου στο μπαρ «Σπίτι μου» (Λέοντος Σοφού 26).

* Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Κάτι κινείται» των μελών της φωτογραφικής ομάδας Πολίχνης Hotpixel φιλοξενείται στο δημοτικό θέατρο Πολίχνης (εξώστης art corner Μαυρομιχάλη 56 και Αθ. Διάκου, είσοδος από την Αθ. Διάκου). Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες που απεικονίζουν την κίνηση από διαφορετικά θέματα, όπως τα συνέλαβαν το μέλη της ομάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο δάσκαλος της ομάδας Τάσος Σχίζας.

* Η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Ξενάκη φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τα έργα του παρουσιάζονται στο πλαίσιο των «45ων Δημητρίων. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Μεγάλη έκθεση του «Toulouse-Lautrec» φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ(θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιανουαρίου 2011). Στόχος της έκθεσης είναι αφενός η γνωριμία με τον Toulouse Lautrec, τον ξεχωριστό αυτό δημιουργό, αλλά και η μεταφορά του επισκέπτη στην ατμόσφαιρα της εποχής στο γύρισμα του 19ου/20ού αιώνα. Το υλικό της έκθεσης, περισσότερα από 170 έργα προέρχονται από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι, από το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Albi καθώς και από το Château du Bosc (έργα και οικογενειακά κειμήλια) στη Naucelle. Αντικείμενα, όπως τα γυαλιά του, ένα κουτί με χρώματα και μια παλέτα του, το κουκλοθέατρό του, δυο γιαπωνέζικες κούκλες και ένα ζωγραφισμένο βότσαλο, παραχωρήθηκαν από την κόμισα Nicole Tapié de Céleyran, μικρή ανηψιά του καλλιτέχνη. Εκτίθενται επίσης διπλά έργα των Lautrec και Van Gogh, που ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.

* Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση» διοργανώνεται πιλοτικά για πρώτη φορά με την πρωτοβουλία της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη» και θα διαρκέσει από την 1 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

* Στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) η ομαδική έκθεση καλλιτεχνών αποφοίτων της σχολής Καλών Τεχνών της Λίμα με τίτλο Σύγχρονο Πανόραμα των Εικαστικών Τεχνών του Περού. Η έκθεση εντάσσεται στις εκθέσεις του β’ εξαμήνου 2010 της Δημοτικής Πινακοθήκης.

* Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενείται η έκθεση ντοκουμέντων «Γερμανός Καραβαγγέλης- Ο Μητροπολίτης των Εμπεριστατών». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2011. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

*«Θοδωρή, φέρε και τους δίσκους σου…» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εαποτελεί μια διαδρομή στο ελληνικό σινεμά μέσα από τη συλλογή βινυλίου του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου. Μέσα από τα σάουντρακ που έχει συλλέξει ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου «παρελαύνει» ο ελληνικός κινηματογράφος, ενώ τα εξώφυλλα των βινυλίων δίνουν μια εικόνα του design κάθε εποχής.

* Γυναικείες φιγούρες, καθημερινές και απόκοσμες συνάμα φιγουράρουν σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων που αποτύπωσε ο ζωγράφος Τζουλιάνο Καγκλή και φιλοξενούνται στην γκαλερί «Έψιλον» (Αλεξ. Σβώλου 7).

* Στη γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5) φιλοξενείται έκθεση του Νίκου Κρυωνίδη.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.


Χορός
* * «Botanica» τιτλοφορείται η παράσταση που παρουσιάζουν στις 9 μ.μ. σήμερα και αύριο οι Momix στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: