Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010

Φώτα, κάμερα, πάμε στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο Δ. Εϊπίδης στο βήμα του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Ήταν η πιο σύντομη τελετή έναρξης στην ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρεις σύντομες ομιλίες, η κήρυξη της έναρξης από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Βασίλη Γάκη και η προβολή της ταινίας "127 ώρες", του "οσκαρικού" (με το "Σλαμ Ντογκ Μίλιονερ") Ντάνι Μπόιλ. Αυτά και... έξω από την πόρτα! Μόνον που, έξω από την πόρτα, βρίσκονταν, για να διαμαρτυρηθούν, καμιά δεκαριά απλήρωτοι του Φεστιβάλ, κάποιοι -ελάχιστοι- σκηνθοθέτες μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (μετρήσαμε... πέντε) και περίπου 80 αντιεξουσιαστές! Αυτή ήταν η έναρξη του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τη "διαλυμένη διαδήλωση" - διαμαρτυρία, οι νεαροί κρατούσαν πανό, στο οποίο αναγραφόταν το αίτημα τους για την απόσυρση του υπό ψήφιση νόμου για τον κινηματογράφο, ενώ σε άλλα πάνο ανέγραφαν συνθήματα σύμφωνα με τα οποία «η τέχνη του σήμερα είναι η αντίσταση», ή «δεν είμαστε εθελοντές, είμαστε απλήρωτοι εργαζόμενοι επί ένα χρόνο». Φώναζαν συνθήματα όπως "Κουφάλες καλλιτέχνες κάντε το σταυρό σας, είμαστε απολίτιστοι για τον πολιτισμό σας" κι απωθούσαν τους θεατές, ώστε να τους εμποδίσουν να μπουν στην αίθουσα!

Απλήρωτοι, σκηνοθέτες και -κυρίως- αντιεξουσιαστές στη διαμαρτυρία της τελετής έναρξης του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Βλέπουμε τους πρώτους, τους δεύτερους, αλλά πουθενά τους τρίτους...

Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του ο διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, αναφέρθηκε στην «εξαιρετικά δύσκολη» συγκυρία της φετινής διοργάνωσης, αλλά και στην επιθυμία του να μετατρέψει τις διοργανώσεις του φεστιβάλ σε ουσιαστικό χώρο διαλόγου και ανθρώπινης επαφής κι όχι χώρο προβολών της «χολιγουντιανής σχολής».
Την έναρξη της διοργάνωσης κήρυξε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα και την ευχή, το φεστιβάλ να παραμείνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την οποία είναι 50 χρόνια τώρα άρρηκτα δεμένο.
Την τελετή έναρξης ακολούθησε η προβολή της ταινίας «127 ώρες» του Ντάνι Μπόιλ. Η ταινία αφηγείται την ηρωική περιπέτεια του νεαρού αναρριχητή Άρον Ράλστον (στηρίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ράλστον) τον οποίο υποδύεται ο Τζέιμς Φράνκο. Πριν από επτά χρόνια, ο Ράλστον κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του σε ένα φαράγγι στη Γιούτα, παγιδεύτηκε ανάμεσα σε μια σχισμή βράχου, ωστόσο κατόρθωσε να επιβιώσει και να διασωθεί. Καθ’ όλη την παραλίγο θανάσιμη περιπέτειά του, η οποία διήρκεσε συνολικά 127 ώρες, ο ήρωας επανεξετάζει τη ζωή του, ανακαλεί στη μνήμη αγαπημένα του πρόσωπα και αναμετριέται με τα προσωπικά του όρια και αδυναμίες.
Οι προβολές του διαγωνιστικού τμήματος άρχισαν σήμερα το μεσημέρι στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» (στις 15.45 η ταινία του Μαξίμ Ζιρού από τον Καναδά «Ζώ όπως ο Ζονατάν» και στις 18.00 η ιταλική ταινία «Οι τέσσερις φορές» του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο).
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 169 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου. Στο επίσηµο διαγωνιστικό πρόγραµµα του φεστιβάλ συµµετέχουν 16 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών από όλο τον κόσµο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον «Χρυσό Αλέξανδρο» (20.000 ευρώ), τον Αργυρό (10.000 ευρώ) και για πρώτη φορά τον Χάλκινο (5.000 ευρώ), καθώς και πέντε ακόµη βραβεία που θα απονείµει πενταµελής διεθνής κριτική επιτροπή. Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού συµµετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer.
Οι δύο ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται είναι το «Αttenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη, που είχε διαγωνιστεί και στο Φεστιβάλ Βενετίας, και η «Άπνοια» του Άρη Μπαφαλούκα.
Οι ελληνικές ταινίες -φετινής παραγωγής- που θα προβληθούν στη διάρκεια του φεστιβάλ είναι 23, ενώ θα παρουσιαστούν και οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράµας.
Οι προβολές των ταινιών γίνονται στις αίθουσες του «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους (Ολύμπιον και αίθουσα Παύλος Ζάννας), στο λιμάνι (Αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα) και στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Τα εισιτήρια για κάθε προβολή στοιχίζουν 6 ευρώ (από 7 που στοίχιζαν πέρσι), ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν τις προβολές δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: