Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου οργανώνει η ΔΕΘ

Με τη συμμετοχή 20 διεθνών μουσικών σχημάτων που απαρτίζονται από 47 καλλιτέχνες (14 ντούο, 5 τρίο και 1 κουαρτέτο) ξεκινά στις 2 Δεκεμβρίου ο 19ος Διεθνής Διαγωνισμός Μουσικής Δωματίου, που διοργανώνει η ΔΕΘ ΑΕ στο πλαίσιο των 37ων Διεθνών Μουσικών Ημερών. Ο διαγωνισμός, που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου, θα συγκεντρώσει στη Θεσσαλονίκη μουσικούς από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Nότιο Κορέα, την Ιαπωνία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Χιλή, την Αλβανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Αρμενία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

Στην προηγούμενη διοργάνωση είχαν διαγωνιστεί 16 σχήματα, με 50 καλλιτέχνες.
Το διαγωνιστικό κομμάτι περιλαμβάνει κάθε χρόνο τρεις κατηγορίες συνόλων μουσικής δωματίου: ντούο, τρίο και σύνολα από τέσσερις έως εννέα εκτελεστές σε οποιονδήποτε συνδυασμό. Τα χρηματικά βραβεία για όλες τις κατηγορίες έχουν ως εξής: το πρώτο βραβείο μεταφράζεται σε 1.200 ευρώ ανά άτομο, το δεύτερο βραβείο σε 800 ευρώ και το τρίτο σε 500 ευρώ. Ο διαγωνισμός απαρτίζεται από τρεις κύκλους και η ΔΕΘ θα επιβραβεύσει με μικρότερα χρηματικά έπαθλα όλους τους καλλιτέχνες που θα προκριθούν στον τρίτο κύκλο.
Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν μουσικοί και ακαδημαϊκοί υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και κύρους: δρ. Milcho Leviev (συνθέτης, ενορχηστρωτής, πιανίστας, διευθυντής ορχήστρας), Ούβε Παπαματθαίου-Μάτσκε (πιάνο-καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονία), Χρήστος Γαλιλαίας (βιολί-καθηγητής στο Georgia State University Atlanta), Απόστολος Χανδράκης (τσέλο-κορυφαίος Α’ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), Γιώργος Φαρούγγιας (φαγκότο-κορυφαίος Α’ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Jeanette de Boer (πιάνο-καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Mozarteum Salzburg), Κοσμάς Παπαδόπουλος (κλαρινέτο, κορυφαίος Α’ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, καθηγητής στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης), Θάνος Μήτσαλας (σολίστ κλασικής κιθάρας, καθηγητής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης).
Στις 6 Δεκεμβρίου, μετά την τελετή βράβευσης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία των βραβευμένων καλλιτεχνών στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι.Βελλίδης”, στις 20.30 μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη τόσο για το διαγωνιστικό μέρος όσο και για τη συναυλία.
Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή ευκαιρία για την ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ νέων καλλιτεχνών, αλλά και για την προβολή της δουλειάς τους, με κορυφαία εκδήλωση τον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου. Από τον θεσμό αυτόν ξεκίνησαν καλλιτέχνες με σημαντική σήμερα παρουσία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, μέσω της συμμετοχής τους είτε στο διαγωνιστικό είτε στο συναυλιακό μέρος, όπως ο Γιάννης Βακαρέλης, η Δόμνα Ευνουχίδου, ο Άλκης και ο Ρένος Μπαλτάς, ο Χρήστος Σαμαράς, ο Νίκος Αθηναίος, η Ζωή Σαμασαρέλου, ο Δημήτρης και ο Απόστολος Χανδράκης, ο Δημήτρης Ιωάννου κ.α.
Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Δημοσιογραφικό Συγκρότημα «Μακεδονία» και το Ράδιο ΔΕΘ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο πιο κύριος λόγος για λογαριασμό αυτής είναι η θέρμανση του αέρα από το ευαίσθητο ηλιοθεραπεία , ο χλοοτάπητας , η εμφάνιση μπορεί να χρησιμεύσει επίσης ατμοσφαιρικές μέτωπα και περισσότερο.