Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Πού να πάμε τι να δούμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Δυο πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες δίνονται, απόψε, στη Θεσσαλονίκη. Αρλέτα και Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ στο Μύλο και Μάλαμας στο Πρίνσιπαλ. Αλλά για σήμερα θα σας προτείνουμε να πάτε στο Βασιλικό Θέατρο για να δείτε το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ στην παράσταση "To Lose Lautrec". Αν, πάλι, προτιμάτε κάτι άλλο, διαλέξτε:


Μουσική:
* Το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Προσκεκλημένοι Καλλιτέχνες» φιλοξενεί στο Δημοτικό Θέατρο της Θέρμης την Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Σαξοφώνων. Η συναυλία θα δοθεί στις 20.30 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Η Αρλέτα και ο Λάκης εμφανίζονται για μία βραδιά, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στην «Αποθήκη» του Μύλου (Ανδρέου Γεωργίου 56). Για Πληροφορίες: 2310 -510081 και 541806. Ώρα προσέλευσης 21.00 μ.μ.

* Στη σκηνή του Prinsipal Theater ανεβαίνει απόψε στις 9 μ.μ., ο Σωκράτης Μάλαμας.

Θέατρο
* Το έργο του Πάνου Μπρατάκου "Το Όνειρο του Χάιμε" παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Σήμερα δύο παραστάσεις: Στις 7 και στις 9 μ.μ.

* Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα συνεχισθούν οι παραστάσεις του Τάκη Ζαχαράτου στη σκηνή του Θεάτρου Βεργίνα του Regency Casino Thessaloniki. Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου.

* Στις 9 μ.μ η ομάδα Angelus Novus στο θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη Καλαμαριά) παρουσιάζει τις Ικέτιδες του Αισχύλου, τραγωδία που ανεβαίνει σπάνια λόγω των πολλών σκηνοθετικών και ερμηνευτικών προβλημάτων που θέτει. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

* Το έργο του Ιονέσκο «Καρέκλες» είναι η θεατρική παράσταση από τις διπλωματικές εργασίες των φοιτητών του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ που θα παρουσιάζεται από σήμερα μέχρι και τις 28 Νοεμβρίου στο Θέατρο «Κλειώ».

* Το έργο του Σάκη Σερέφα «Θα σε πάρει ο δρόμος» παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στις 9 μ.μ. στο θέατρο «Αμαλία». Η σκηνοθεσία είναι της Έρσης Βασιλικιώτη.

* Το περίφημο έργο «Φαύστα» του Μποστ παρουσιάζει η ομάδα «Εξ’ αμάξης». Παραστάσεις δίνονται κάθε Τρίτη στις 9 μ.μ. στο θέατρο «Παράθλαση» (Κασσάνδρου 132).

* «Δεν είναι αυτό που νομίζεις» είναι το έργο του Θοδωρή Τέρπου που παρουσιάζεται στο στούντιο «Νέμεση» (Δελφών 176) στις 9.30 μ.μ. κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Η ιστορία αφορά πέντε ανθρώπους τους οποίους η μοίρα φέρνει αντιμέτωπους.

* Η μαύρη κωμωδία του Roland Schimmelpfennig «Για πάντα» παρουσιάζεται στις 21.00 μ.μ. στο Μικρό Θέατρο (Αντωνίου Κάμαρα 3 και Τσιμισκή 139, έναντι ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη). Η σκηνοθεσία είναι της Εύης Δημητροπούλου.

*Το θέατρο «Έξω από τα τείχη» παρουσιάζει στις 9.30 μ.μ. στον ομόνυμο χώρο του, τον ποιητικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου «Χρυσόθεμις». Η σκηνοθετική-σκηνογραφική επιμέλεια είναι του Απόστολου Αποστολίδη.

* Το θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ Αίματος» παρουσιάζεται από την ομάδα «Tarifa» στο θέατρο Vis Motrix. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου .


Εκδηλώσεις:
* «Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» διαμηνύει το «Χαμόγελο του Παιδιού» που διοργανώνει χριστουγεννιάτικο παζάρι στη Θεσσαλονίκη. Καλεί τους Θεσσαλονικείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να φτάσουν και στο τελευταίο παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη ή κίνδυνο. Μπορούν να επισκεφτούν το παζάρι που έχει στηθεί στη συμβολή των οδών Ερμού και Αριστοτέλους και να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δωράκια. Λειτουργεί από τις 9 π.μ.- 9 μ.μ. μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

* «Αστοχία υλικού» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη που θα παρουσιαστεί στις 8:00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Π. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ (Αγίας Σοφίας 40, Θεσσαλονίκη).

* «Ληξιπρόθεσμα δάνεια» είναι ο τίτλος του βιβλόου του Πέτρου Μάρκαρη που παρουσιάζεται στις 19.00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7).

* Πρόγραμμα σεμιναρίων ξεκινάει για τη χρονιά 2010 –2011 ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης. Πρόκειται για τέσσερις κύκλους 24 συνολικά σεμιναρίων με γενικό τίτλο «Αναζητώντας το τρεμάμενο σώμα – Σχεδίασμα για μια ιστορία του δυτικού πολιτισμού από τον 12ο μέχρι τον 21ο αιώνα». Τα σεμινάρια θα ολοκληρωθούν τον Μάιο. Θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες όπως και το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.triaridis.gr/keimena/keimE036.htm.

* Στο πλαίσιο του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στις 19.30 μ.μ. στον κύκλο της Ιστορίας – Αρχαιολογίας - Τέχνης διάλεξη στην αίθουσα Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27), από τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Νικόλαο Μουτσόπουλο, με θέμα: «Τέκτονες του μύθου, Αρχιτέκτονες της ιστορίας, μηχανοποιοί, Μαϊστορες του Βυζαντίου και Κουδαραίοι οικοδόμοι της Μακεδονικής παραδόσεως».
Στις 19.00 μ.μ. στον κύκλο της Νομικής, στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλατεία Ιπποδρομίου) ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Λάμπρος Κοτσίρης θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Πτώχευση νοικοκυριών».
Μία ώρα νωρίτερα στις 18.00 μ.μ. στον κύκλο του Περιβάλλοντος και της Οικολογίας, στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27) η καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Μυρτώ Πυροβέτση θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Ανακύκλωση φυτικών απορριμμάτων: κομποστοποίηση στο σπίτι».

* Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο: 2310 –483000) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.


Εικαστικά:
* Εγκαινιάζεται στις 20.30 μ.μ. στο φουαγιέ του θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου η έκθεση κατασκευών της Μαρίας Καλογήρου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* «Έργα 1947-2010» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Τόνιας Νικολαϊδη που εγκαινιάζεται στις 20:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Βίλα Καπαντζή, Βασ. Όλγας 108). Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 75 έργα της χαράκτριας από τα φοιτητικά της χρόνια στην ασκτ (1946-1952) –στο εργαστήριο χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού– έως τα τελευταία έργα της, τα ψηφιακά τυπώματα του 2010.

* Στην αίθουσα εικαστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου η έκθεση με δημιουργίες καλλιτεχνών που εκπαιδεύτηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Grundvig με τίτλο: «Dance of the creative hands» με τη συμμετοχή των τεσσάρων χωρών: Τουρκίας, Ελλάδας, Αυστρίας και Ιρλανδίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 28 Νοεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη», παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αναζητώντας το ελάχιστο. Μια σύγχρονη σπουδή στον Μινιμαλισμό», στο δημοτικό συνεδριακό κέντρο «Ευάγγελος Μελισσάρης» στους Μύλους Μελλισσάρη (Νέα Μοναστηρίου 117). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου.

* Εργα 30 καλλιτεχνών παρουσιάζονται στην έκθεση «Όψεις νέων φωτογράφων», στο Κέντρο Πολιτισμού Σταυρούπολης «Χρήστος Τσακίρης» (Λαγκαδά 221). Πρόκειται για δημιουργίες νέων που παρακολούθησαν το σεμινάριο που διοργανώνει η Φωτογραφική Λέσχη Σταυρούπολης.

* Έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Λαλίδη στο καφέ-μπαρ «Μύθος 93,4» (Συγγρού 11) και στων Αντώνη Αθανασιάδη και Κυριακής Χατζηκυριακίδου στο μπαρ «Σπίτι μου» (Λέοντος Σοφού 26).

* Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Κάτι κινείται» των μελών της φωτογραφικής ομάδας Πολίχνης Hotpixel φιλοξενείται στο δημοτικό θέατρο Πολίχνης (εξώστης art corner Μαυρομιχάλη 56 και Αθ. Διάκου, είσοδος από την Αθ. Διάκου). Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες που απεικονίζουν την κίνηση από διαφορετικά θέματα, όπως τα συνέλαβαν το μέλη της ομάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο δάσκαλος της ομάδας Τάσος Σχίζας.

* Η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Ξενάκη φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τα έργα του παρουσιάζονται στο πλαίσιο των «45ων Δημητρίων. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* «Άγιο Όρος. Ένας τόπος κατάληξης» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Tomasz Moscicki που φιλοξενείται μέχρι 30 του μηνός στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (λεωφ. Στρατού 2, τηλ. 2313306400). Στην έκθεση ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει φωτογραφίες από τα έξι ταξίδια του δημιουργού στο Άγιο Όρος (2001-2003, 2007-2009), με τους ανοιχτούς χώρους, τις μοναδικές θέες, ουρανούς και θάλασσες να κυριαρχούν στα θέματά του.

* Η περιοδική έκθεση «Το μάθημα της παράδοσης» είναι μια επιλογή από πρωτότυπα σχέδια αποτυπώσεων και μακέτες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας, που φιλοτεχνήθηκαν από τους φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ μεταξύ των ετών 1958 – 1996, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου και συνεργατών του. Παρουσιάζονται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» έως και τις 26 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Βασ. Όλγας 68, Θεσσαλονίκη).

* Μεγάλη έκθεση του «Toulouse-Lautrec» φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ(θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιανουαρίου 2011). Στόχος της έκθεσης είναι αφενός η γνωριμία με τον Toulouse Lautrec, τον ξεχωριστό αυτό δημιουργό, αλλά και η μεταφορά του επισκέπτη στην ατμόσφαιρα της εποχής στο γύρισμα του 19ου/20ού αιώνα. Το υλικό της έκθεσης, περισσότερα από 170 έργα προέρχονται από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι, από το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Albi καθώς και από το Château du Bosc (έργα και οικογενειακά κειμήλια) στη Naucelle. Αντικείμενα, όπως τα γυαλιά του, ένα κουτί με χρώματα και μια παλέτα του, το κουκλοθέατρό του, δυο γιαπωνέζικες κούκλες και ένα ζωγραφισμένο βότσαλο, παραχωρήθηκαν από την κόμισα Nicole Tapié de Céleyran, μικρή ανηψιά του καλλιτέχνη. Εκτίθενται επίσης διπλά έργα των Lautrec και Van Gogh, που ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.

* Ολοκληρώνονται την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου οι δύο παράλληλες εκθέσεις του Παναγιώτη Τανιμανίδη υπό τον γενικό τίτλο «Μηδέν άγαν! Μηδέν φάγαν;» στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και στην γκαλερί Tsatsis Projects Artforum.

* Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση» διοργανώνεται πιλοτικά για πρώτη φορά με την πρωτοβουλία της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη» και θα διαρκέσει από την 1 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

* Στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) η ομαδική έκθεση καλλιτεχνών αποφοίτων της σχολής Καλών Τεχνών της Λίμα με τίτλο Σύγχρονο Πανόραμα των Εικαστικών Τεχνών του Περού. Η έκθεση εντάσσεται στις εκθέσεις του β’ εξαμήνου 2010 της Δημοτικής Πινακοθήκης.

* Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενείται η έκθεση ντοκουμέντων «Γερμανός Καραβαγγέλης- Ο Μητροπολίτης των Εμπεριστατών». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2011. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Έκθεση ζωγραφικής μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου.

* Έργα των αποφοίτων του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, video – art, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο, καλλιτεχνικά δρώμενα – performances, κ.ά.). Η έκθεση φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έως τις 28 Νοεμβρίου. Η έκθεση των αποφοίτων για το ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010, του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ είναι ανοιχτή για το κοινό.

*«Θοδωρή, φέρε και τους δίσκους σου…» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εαποτελεί μια διαδρομή στο ελληνικό σινεμά μέσα από τη συλλογή βινυλίου του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου. Μέσα από τα σάουντρακ που έχει συλλέξει ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου «παρελαύνει» ο ελληνικός κινηματογράφος, ενώ τα εξώφυλλα των βινυλίων δίνουν μια εικόνα του design κάθε εποχής.

* Γυναικείες φιγούρες, καθημερινές και απόκοσμες συνάμα φιγουράρουν σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων που αποτύπωσε ο ζωγράφος Τζουλιάνο Καγκλή και φιλοξενούνται στην γκαλερί «Έψιλον» (Αλεξ. Σβώλου 7).

* Στη γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5) φιλοξενείται έκθεση του Νίκου Κρυωνίδη.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.


Χορός
Το χοροθέατρο του ΚΘΒΕ παρουσιάζει την παράσταση To Lose Lautrec στο Βασιλικό Θέατρο, στις 9 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: