Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Πού να πάμε τι να δούμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Συναυλία με τη σοπράνο Μαρία Χριστίνα Τασιούκα (στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) σας προτείνουμε για σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010. Σήμερα το βράδυ, επίσης, δίνει συναυλία στη μνήμη Γαλιλαία η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ μουσικοί από διάφορες χώρες, που σχημάτισαν την Balkan Baroque Band εμφανίζονται στο Μέγαρο Μουσικής. Αυτή είναι και η τελευταία εκδήλωση των εφετινών Δημητρίων. Διαλέξτε:


Μουσική:
* Στις 21:00 μ.μ. στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Στης μουσικής τις μνήμες». Εμφανίζονται η σοπράνο Μαρία Χριστίνα Τασιούκα, στο πιάνο ο Χάρης Γκατζόφλιας και ο Αθανάσιος Παπαϊσίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Τιμή στον αείμνηστο ιδρυτή της και πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή Κοσμά Γαλιλαία θα αποτίσει η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, με μια συναυλία που σηματοδοτεί τη λήξη των φετινών 45ων Δημητρίων. Τιμή επίσης και στον κορυφαίο Έλληνα της συμφωνικής μουσικής Δημήτρη Μητρόπουλο, τον μουσικό που, μεταξύ άλλων, διηύθυνε για οκτώ χρόνια τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέα Υόρκης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο στις 21.00 μ.μ. στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Είσοδος με προσκλήσεις.

* Μουσικοί από Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία και άλλες χώρες ενώνονται και σχηματίζουν την Balkan Baroque Band που εμφανίζεται στις 9 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας ο Jean-Christophe Frisch.

Θέατρο
* «Ιουδίθ-αποχωρισμός από το σώμα» είναι το έργο του Χάουαρντ Μπάρκερ το οποίο παρουσιάζει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η ομάδα DameBlanche για έξι παραστάσεις. Η πρεμιέρα δίνεται απόψε στις 9 μ.μ. και θα ακολουθήσει συζήτηση με τίτλο «Συνομιλώντας με το Μπάρκερ».

* Μέλη της δραματικής σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αυλαία παρουσιάζουν στις 9 μ.μ. την παράσταση «Αν ακούει το φεγγάρι». Το έργο θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (Μεταμορφώσεως & Αργυρουπόλεως).

* Η μαύρη κωμωδία του Roland Schimmelpfennig «Για πάντα» παρουσιάζεται στις 21.00 μ.μ. στο Μικρό Θέατρο (Αντωνίου Κάμαρα 3 και Τσιμισκή 139, έναντι ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη). Η σκηνοθεσία είναι της Εύης Δημητροπούλου.

*Το θέατρο «Έξω από τα τείχη» παρουσιάζει στις 9.30 μ.μ. στον ομόνυμο χώροι του, τον ποιητικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου «Χρυσόθεμις». Η σκηνοθετική-σκηνογραφική επιμέλεια είναι του Απόστολου Αποστολίδη.

* Το κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης του ΚΘΒΕ ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Βασιλικό Θέατρο, όπου παρουσιάζει το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά, «Δάφνες και Πικροδάφνες». Η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι του Γιώργου Κιουρτσίδη. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

* Το θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ Αίματος» παρουσιάζεται από την ομάδα «Tarifa» στο θέατρο Vis Motrix. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου .


Εκδηλώσεις:
* Σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο καθηγητής της Ιατρικής σχολής του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευροχειρουργικών Εταιρειών Peter McLaren Black. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 μ.μ. στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ.

* Στις 20.30 μ.μ. θα γίνει η συνάντηση για τη νέα σαιζόν των μελών και των φίλων του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο cafe Bazaar (Παπαμάρκου 34, πλατεία Άθωνος, τηλ 2310 241817). Στη συνάντηση αυτή, σε πρώτη φάση, θα γίνει ένας μικρός απολογισμός της χρονιάς που τελειώνει και θα ανακοινωθούν οι επόμενες παραγωγές του ΦΚΘ.
Στη συνέχεια: περίπου στις 9.30 μ.μ. θα γίνει προβολή της anant-guarde ταινίας των René Clair & Francis Picabia - Entr'acte (1924) με εισήγηση του Γιάννη Φραγκούλη. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης των οπτικών και κοινωνικών προβλημάτων από τις ομάδες της πρωτοπορίας στις αρχές του αιώνα.

* «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – μια ευκαιρία για την Ελλάδα την εποχή της οικονομικής κρίσης» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει στις 20.30 μ.μ. ο Hans-Josef Fell, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου, εκπρόσωπος σε θέματα ενεργειακής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλος της επιτροπής για θέματα περιβάλλοντος, προστασίας της φύσης και πυρηνικής ασφάλειας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 μ.μ. στο
Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης (αίθουσα εκδηλώσεων, Βασ. Όλγας 66), στο πλαίσιο του De-Forum 2010.
Η ομιλία θα είναι στη γερμανική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


* Πρόγραμμα σεμιναρίων ξεκινάει για τη χρονιά 2010 –2011 ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης. Πρόκειται για τέσσερις κύκλους 24 συνολικά σεμιναρίων με γενικό τίτλο «Αναζητώντας το τρεμάμενο σώμα – Σχεδίασμα για μια ιστορία του δυτικού πολιτισμού από τον 12ο μέχρι τον 21ο αιώνα». Τα σεμινάρια αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο. Θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες όπως και το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.triaridis.gr/keimena/keimE036.htm.

* Στο μαγικό χώρο των παραμυθιών θα ταξιδέψει στις 10 π.μ. η εκπαιδευτικός Νανά Τσοσκούνογλου - Μισοπολινού τα παιδιά που θα βρεθούν στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου. Θα αφηγηθεί το παραμύθι «Οι δώδεκα μήνες» και θα το… ζωντανέψει με τη γλαφυρή αφήγησή της. Ακόμα, χρησιμοποιώντας τη ζωγραφική, το παιχνίδι αλλά και τη δραματοποίηση θα πλαισιώσει την όλη παρουσίαση με τρόπο δραστήριο και δημιουργικό για τα παιδιά.

* Άρχισαν οι διαλέξεις στο πλαίσιο του ανοικτού πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης.

* Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο: 2310 –483000) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.


Εικαστικά:
* Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν τον δεύτερο κύκλο της Διεθνούς Εκθέσεως Ταχυδρομικής Τέχνης (Mail Art), στηΘεσσαλονίκη, με τον τίτλο: «Άνθρωπος, Χρώματα, Μουσική», όπου καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο προσφέρουν έργα τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αιματολογικής Εταιρείας «Δώρισε την ευκαιρία για ζωή» ,συμμετέχοντας στην προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό. Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα «Πολυχώρος» του Νέου Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης, από τις 2 έως τις 14 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας 11.00 π.μ. με 9.00 μ.μ.

* Η έκθεση της Βάσως Κριτάκη με τίτλο «Ρετρό Παρεμβάσεις» φιλοξενείται στον πολυχώρο Τέχνης «Remezzo» (Ν. Πλαστήρα 2, Αρετσού). Η έκθεση θα διαρκέσει : 1- 7 Νοεμβρίου 2010 στον πολυχώρο τέχνης REMEZZO (Ν.Πλαστήρα 2,παραλία Αρετσούς, Τηλ: 2310-453110)

* Έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Λαλίδη στο καφέ-μπαρ «Μύθος 93,4» (Συγγρού 11) και στων Αντώνη Αθανασιάδη και Κυριακής Χατζηκυριακίδου στο μπαρ «Σπίτι μου» (Λέοντος Σοφού 26).

* Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Κάτι κινείται» των μελών της φωτογραφικής ομάδας Πολίχνης Hotpixel φιλοξενείται στο δημοτικό θέατρο Πολίχνης (εξώστης art corner Μαυρομιχάλη 56 και Αθ. Διάκου, είσοδος από την Αθ. Διάκου). Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες που απεικονίζουν την κίνηση από διαφορετικά θέματα, όπως τα συνέλαβαν το μέλη της ομάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο δάσκαλος της ομάδας Τάσος Σχίζας.

* Η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Ξενάκη φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τα έργα του παρουσιάζονται στο πλαίσιο των «45ων Δημητρίων. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Η περιοδική έκθεση «Το μάθημα της παράδοσης» είναι μια επιλογή από πρωτότυπα σχέδια αποτυπώσεων και μακέτες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας, που φιλοτεχνήθηκαν από τους φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ μεταξύ των ετών 1958 – 1996, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου και συνεργατών του. Παρουσιάζονται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» έως και τις 26 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Βασ. Όλγας 68, Θεσσαλονίκη).

* Μεγάλη έκθεση του «Toulouse-Lautrec» φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ(θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιανουαρίου 2011). Στόχος της έκθεσης είναι αφενός η γνωριμία με τον Toulouse Lautrec, τον ξεχωριστό αυτό δημιουργό, αλλά και η μεταφορά του επισκέπτη στην ατμόσφαιρα της εποχής στο γύρισμα του 19ου/20ού αιώνα. Το υλικό της έκθεσης, περισσότερα από 170 έργα προέρχονται από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι, από το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Albi καθώς και από το Château du Bosc (έργα και οικογενειακά κειμήλια) στη Naucelle. Αντικείμενα, όπως τα γυαλιά του, ένα κουτί με χρώματα και μια παλέτα του, το κουκλοθέατρό του, δυο γιαπωνέζικες κούκλες και ένα ζωγραφισμένο βότσαλο, παραχωρήθηκαν από την κόμισα Nicole Tapié de Céleyran, μικρή ανηψιά του καλλιτέχνη. Εκτίθενται επίσης διπλά έργα των Lautrec και Van Gogh, που ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.

* Στη Δημοτική Πινακοθήκη φιλοεξνείται η έκθεση ζωγραφικής– κατασκευών «Μηδέν άγαν! Μηδέν φάγαν;» του Παναγιώτη Τανιμανίδη. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου.

* Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση» διοργανώνεται πιλοτικά για πρώτη φορά με την πρωτοβουλία της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη» και θα διαρκέσει από την 1 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

* Στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) η ομαδική έκθεση καλλιτεχνών αποφοίτων της σχολής Καλών Τεχνών της Λίμα με τίτλο Σύγχρονο Πανόραμα των Εικαστικών Τεχνών του Περού. Η έκθεση εντάσσεται στις εκθέσεις του β’ εξαμήνου 2010 της Δημοτικής Πινακοθήκης.

* Η έκθεση γλυπτικής «Ίχνη» του Κωστή Γεωργίου φιλοξενείται στην Casa Bianca. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Έργα από τη συλλογή των Αντώνη και Αζίας Χατζηιωάννου παρουσιάζουν στο πλαίσιο των Δημητρίων στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας. Η έκθεση με τίτλο «Αποδομώντας τον Καμβά, Επινοώντας την Εικόνα» θα διαρκέσει έως και τις 21 Νοεμβρίου.

* Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενείται η έκθεση ντοκουμέντων «Γερμανός Καραβαγγέλης- Ο Μητροπολίτης των Εμπεριστατών». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2011. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Έκθεση ζωγραφικής μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου.

* Έργα των αποφοίτων του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, video – art, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο, καλλιτεχνικά δρώμενα – performances, κ.ά.). Η έκθεση φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έως τις 28 Νοεμβρίου. Η έκθεση των αποφοίτων για το ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010, του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ είναι ανοιχτή για το κοινό.

* Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο «Η άλλη Θεσσαλονίκη». Πρόκειται για ομαδική έκθεση φωτογραφίας, που πραγματοποιήθηκε για το φεστιβάλ Contrast / Αντίθεση, με την επιμέλεια του Βασίλη Γιαγκόπουλου και του Παναγιώτη Λαλίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Νοεμβρίου. Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.

* Στο Γενί Τζαμί φιλοξενείται μέχρι σήμερα, 3 Νοεμβρίου η έκθεση γλυπτικής του Κάρολου Καμπελόπουλου. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

*«Θοδωρή, φέρε και τους δίσκους σου…» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εαποτελεί μια διαδρομή στο ελληνικό σινεμά μέσα από τη συλλογή βινυλίου του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου. Μέσα από τα σάουντρακ που έχει συλλέξει ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου «παρελαύνει» ο ελληνικός κινηματογράφος, ενώ τα εξώφυλλα των βινυλίων δίνουν μια εικόνα του design κάθε εποχής.

* Έκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βέργη με τίτλο “Fragments of a Lake” φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης ATRION. Η γκαλερί γιορτάζει το νέο της χώρο με τα εγκαίνια της καλλιτέχνιδος Χρύσας Βέργη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

* Γυναικείες φιγούρες, καθημερινές και απόκοσμες συνάμα φιγουράρουν σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων που αποτύπωσε ο ζωγράφος Τζουλιάνο Καγκλή και φιλοξενούνται στην γκαλερί «Έψιλον» (Αλεξ. Σβώλου 7).

* Στη γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5) φιλοξενείται έκθεση του Νίκου Κρυωνίδη.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.

* Έκθεση ζωγραφικής του καθηγητή Γιώργου Μήλιου με τίτλο «Εικόνες της ζωής σε μοντέρνα γραφή» φιλοξενείται στην γκαλερί alma. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Για τον Γιώργο Μήλιο θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Χρίστου, η λέκτορας του ιδίου τμήματος Ράνια Σταθοπούλου και ο ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος.

* Στην γκαλερί Ρωμανού 9 (Λευκός Πύργος) παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση της Καίτης Κεχαγιά-Θεοδώρου. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: