Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Το πρόγραμμα του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Με έμφαση στο ανεξάρτητο σινεμά, επιστρέφει το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 12 Δεκεμβρίου. Το Φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του με την προβολή της νέας ταινίας του Ντάνι Μπόιλ, 127 ώρες, ενώ η διοργάνωση τελειώνει με την προβολή του Μαύρου Κύκνου του Ντάρεν Αρονόφσκι. Θα προβληθούν 16 ξένες και 23 ελληνικές ταινίες -ξεχωριστά αυτές των αφιερωμάτων.

Δεκαέξι ταινίες από συνολικά 20 χώρες θα λάβουν μέρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Αυτές είναι: Ζωικό Βασίλειο από την Αυστραλία, Ζεφίρ από την Τουρκία, Littlerock από τις ΗΠΑ, Κουρασμένοι από το Ιράκ, Στις Παρυφές (Ρουμανία, Αυστρία), Οι Τέσσερις Φορές (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία), Το Παρόραμα από την Πολωνία, Limbo (Νορβηγία), Αύριο (Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία), Γαϊδούρια (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία), Ζο όπως Ζοναταν (Καναδάς), Μικρόφωνο (Αίγυπτος), Ζαν Ζαντί (Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία), Η Αρχή του Κακού (Γαλλία) καθώς και οι ελληνικές Άπνοια και Attenberg.
Παράλληλα, το Φεστιβάλ φιλοξενεί 23 ελληνικές ταινίες και μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το Ελληνικό Σινεμά ξεπερνά τα σύνορα», ενώ τιμητικές εκδηλώσεις θα γίνουν στη μνήμη του Γιάννη Δαλιανίδη και του Γιώργου Τζιώτζιου.
Επιστρέφουν επίσης τα τμήματα Ημέρες Ανεξαρτησίας, Ανοιχτοί Ορίζοντες και Ματιές στα Βαλκάνια, ενώ αφιερώματα θα γίνουν για: τη Δανή δημιουργό Σουσάνε Μπίερ, τον Ιρακινό κινηματογραφιστή Μοχάμετ Αλ-Νταρατζί, την Ντορότα Κετζιεζάφσκα και τον Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν που κέρδισε το βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών και θα παρευρεθεί και στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διοργανωθούν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, masterclass και συναυλίες.

Δες το πλήρες πρόγραμμα με κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: