Face to Face, μέρος δεύτερον!


Το Β’ Μέρος της έκθεσης «Face to Faces» (Face à Faces) θα φιλοξενηθεί από τις 15 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση –το Α΄ Μέρος της οποίας με τα vidéo installation παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης- έχει αφετηρία το Παρίσι, και περιλαμβάνει φωτογραφικά έργα δεκατεσσάρων καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων που ζουν ή εργάζονται στη Γαλλία ή που τα έργα τους βρίσκονται σε γαλλικές γκαλερί : Nan Goldin, Suzanne Lafont, Philippe Ramette, Orlan, Kimiko Yoshida, Hans Hemmert, Alain Bublex, Jean Luc Vilmouth, François Rousseau, Yuki Onodera, Roman Opalka, Yann Toma, Cécile Hartmann, Dominik Lejman. Η έκθεση περιοδεύει σ’ όλο τον κόσμο και σε κάθε στάδιο της πορείας της εμπλουτίζεται με καλλιτέχνες της χώρας που την φιλοξενεί. Ο ‘διάλογος’ που αναπτύσσεται στο πλαίσιο μιας ‘face to faces’ ‘διαπολιτισμικής συνομιλίας και συνάντησης’, ανάμεσα σε καλλιτέχνες με ποικίλες αισθητικές αναφορές και προσεγγίσεις, έχει ως αποτέλεσμα η έκθεση να αλλάζει συνεχώς ταυτότητα και περιεχόμενο.
Στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τα φωτογραφικά έργα του αρχικού σώματος θα παρουσιαστούν τα έργα δώδεκα Ελλήνων καλλιτεχνών: της Χριστίνας Δημητριάδη, του Γιώργου Κατσάγγελου, του Πάνου Κοκκινιά, της Ευαγγελίας Κρανιώτη, της Ελένης Μαλιγκούρα, του Μανώλη Μπαμπούση, της Βένιας Μπεχράκη, της Ελένης Μουζακίτη, της Λίας Ναλμπαντίδου, του Γιώργου Πρίνου, του Παύλου Φυσάκη και Αθηνάς Χρόνη.
Την επιλογή των έργων υπογράφουν δύο επιμελητές, ένας επιμελητής της χώρας που φιλοξενεί την έκθεση Αγγελική Γραμματικοπούλου και η επιμελήτρια της περιοδεύουσας έκθεσης Isabelle de Montfumat. Όπως διευκρινίζει η Ελληνίδα επιμελήτρια : H έκθεση “Face to Faces”, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο αυτής της Biennale, επιχειρεί να απαντήσει καλλιτεχνικά σε ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τη νέα ταυτότητα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως διαμορφώνεται στο νέο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών αξιών. Ποια είναι η θέση της ανθρώπινης μονάδας στον μεταμοντέρνο κόσμο μας; Πώς τοποθετείται ο άνθρωπος (ως οντότητα) απέναντι στον εαυτό του; (face to face) Πώς επιβιώνει στον χώρο του, στο περιβάλλον του και στις σχέσεις του με τους άλλους (face to faces), με το άλλο φύλο, με την οικογένειά του αλλά και με τη ζωή στη φύση, στην πόλη, με την εργασία;

Η έκθεση πραγματεύεται την αναπαράσταση της ανθρώπινης ταυτότητας σε όλες τις εκφάνσεις της: αισθητικές εννοιολογικές, ποιητικές, πολιτικές, φιλοσοφικές, κοινωνικές, ερωτικές Με την ανθρώπινη παρουσία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η έκθεση διερευνά τη θεματική του (αυτο)πορτρέτου μέσα από τρεις διακριτούς άξονες: πώς βλέπει ο καλλιτέχνης τον εαυτό του μπροστά από τον φακό ή πώς θα ήθελε να τον βλέπει (πρώτος άξονας), πώς βλέπει τον άλλον μέσα από το φακό (δεύτερος άξονας) και πώς χρησιμοποιεί το μέσο (φωτογραφία ή video) προκειμένου να εκφράσει τον εικαστικό του λόγο (τρίτος άξονας). Οι Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν, είναι ενεργοί δημιουργοί, που συμβάλλουν δυναμικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι εν λόγω καλλιτέχνες κάνουν διαφορετική χρήση του μέσου, ανοίγουν νέους δρόμους αφήγησης και ανάγνωσης της εικόνας και προβάλλουν νέες τάσεις στην εξέλιξη της ιστορίας της. ‘Αφηγούνται’, άλλοτε με θεατρικότητα και άλλοτε με κριτική και χιούμορ, όψεις της πραγματικότητας του σύγχρονου ανθρώπου, έτσι όπως τις αντιλαμβάνονται μέσα από τα δικά τους ‘κανάλια’. Eκφράζουν προβληματισμό και αγωνία μπροστά σε καίρια κοινωνικά, φιλοσοφικά, περιβαλλοντικά, υπαρξιακά, ηθικά, οικονομικά και θρησκευτικά θέματα της σύγχρονης ζωής. Με όχημα τη μυθοπλασία, τη σκηνοθεσία και την καταγραφή, δημιουργούν ‘νοητούς χώρους’, όπου αποκωδικοποιούν, απο-υλοποιούν και ανατρέπουν τη ζωή τους ή τη ζωή των άλλων.
Πέρα από κώδικες και σύμβολα, ο καθένας τους μας καλούν και μας απεθύνουν μια πρόσκληση και συγχρόνως μια πρόκληση να δούμε και να αισθανθούμε τον κόσμο τους, όπως αυτοί τον έπλασαν ως δημιουργοί και όπως μας περιβάλλει εντός (και εκτός;) αυτού του χώρου (της έκθεσης).
Η έκθεση εντάσσεται στην ευρύτερη δράση με τίτλο ‘DIALOGUES D’IMAGES’ (ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ) και είναι μια πρωτοβουλία της ‘CULTURESFRANCE’, φορέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας (παλαιότερα γνωστό ως AFAA ή Association Française d’Action Artistique).

Σχόλια