ΚΘΒΕ: Στροφή στο ελληνικό ρεπερτόριο

ΤΗΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η έμφαση στο ελληνικό ρεπερτόριο, η λειτουργία δύο νέων σκηνών, της λαϊκής και της πειραματικής στη Μονή Λαζαριστών και η στενότερη συνεργασία με την πόλη, τους φορείς (δήμους) και τους θεσμούς της (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου προγραμματισμού του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τον οποίο ανακοίνωσε χθες ο νέος του καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Σωτήρης Χατζάκης.
«Αυτός που θέλει να είναι παγκόσμιος πρέπει πρώτα να είναι τοπικός. Γι’ αυτό το λόγο το ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ θα είναι σχεδόν όλο (δύο μόνο παραγωγές είναι ξένα έργα) ελληνικό», σημείωσε ο κ. Χατζάκης, ενώ πρόσθεσε πως επιλέχθηκαν έργα με στοιχεία αναγνωρισιμότητας.

Οι αλλαγές - το ρεπερτόριο
Στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών θα στεγάζεται η Λαϊκή Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. που θα κάνει πρεμιέρα με το έργο «Βασικά, με λεν Θανάση» του Γιώργου Αρμένη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.
Θα ακολουθήσουν «Τα παιδιά της πιάτσας» του Νίκου Τσιφόρου σε θεατρική διασκευή Γιώργου Σκαμπαρδώνη, ενώ στην ίδια σκηνή της Μονής Λαζαριστών, η Νεανική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. θα παρουσιάσει την «Αντιγόνη», του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καλύτερη λειτουργία των δύο σκηνών στη Μονή Λαζαριστών, θα υπάρξουν συσκέψεις με τους δημάρχους των 9 όμορων δήμων.
Βήμα σε νέους, σε σχήματα και σε μεμονωμένους καλλιτέχνες θα δοθεί από την Πειραματική Σκηνή η οποία θα στεγάζεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Η αυλαία θα ανοίξει με το έργο του Αλφρέ Ζαρύ, «Ο Ύμπυ Βασιλιάς», σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και θα ακολουθήσει «Η αποστολή στον πλανήτη γη» του Σάκη Σερέφα σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Συνεργασία με Φεστιβάλ Κινηματογράφου…
Μια από τις αλλαγές που έγιναν είναι και η συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ το Κ.Θ.Β.Ε. θα τιμήσει τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, παρουσιάζοντας στο Θέατρο της Ε.Μ.Σ. το έργο του, «Το κορίτσι με τα μαύρα».
Παράλληλα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, θα στηθούν υπαίθριες εγκαταστάσεις στις οποίες ηθοποιοί και χορευτές θα ερμηνεύουν εμβληματικές σκηνές από ταινίες που αγαπήσαμε.

…και με τα Βαλκάνια
Η διαβαλκανική παραγωγή «Του Νεκρού Αδελφού», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τη Μάγια Μόργκεστερν, τη Μαργαρίτα Τζέπα και ηθοποιούς από την Ελλάδα, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα ανεβεί στο δεύτερο μισό της θεατρικής περιόδου, στο Θέατρο της Ε.Μ.Σ..
Πρόκειται για μια παλαιότερη παραγωγή του κ. Χατζάκη την οποία θα παρουσιάσει και στο ΚΘΒΕ (παρέχοντας δωρεάν τα σκηνικά και τα κοστούμια).

Στο Βασιλικό Θέατρο
Στο Βασιλικό Θέατρο θα ανέβει ως εναρκτήριο το έργο του Δ. Βυζάντιου «Η Βαβυλωνία» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.
Θα ακολουθήσει η σάτιρα του Ντάριο Φο, «Ισαβέλλα, τρεις Καραβέλλες και ένας Παραμυθάς».
Στην Παιδική Σκηνή θα επαναληφθεί για λίγες παραστάσεις «Ο Ερωτευμένος Πειρατής» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και θα ακολουθήσει «Ο Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου.

Λοιπές δράσεις
Τα λογοτεχνικά πρωινά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υπήρχαν πέρυσι θα συνεχιστούν. Παράλληλα το ΚΘΒΕ θα ανοίξει περισσότερο τα φτερά του προς τα έξω, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, επιδιώκοντας συνεργασία με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Ελλάδος, πιο ενεργή παρουσία στην περιφέρεια και στην Αθήνα, αλλά και συμμετοχή σε πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Ακόμα θα γίνει αναδιοργάνωση της Δραματικής Σχολής, η οποία θα αποτελεί φυτώριο νέων ηθοποιών που θα τροφοδοτεί τις παραγωγές του θεάτρου.

Χοροθέατρο
Το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε θα παρουσιάσει το έργο «Ρωμαίος και η Ιουλιέτα» σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη. Μάλιστα στις προθέσεις του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι το χοροθέατρο να αποκτήσει ξανά μια οντότητα, ενώ σκέφτεται το ενδεχόμενο να υπάρξει καλλιτεχνικός υπεύθυνος για αυτό το τμήμα, και οι χορευτές να συμμετέχουν πιο ενεργά στις παραστάσεις του θεάτρου.
Όσο για την Όπερα Θεσσαλονίκης, γίνονται συζητήσεις για να οριστούν οι ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι παραγωγές του.

H φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το Photoreportage.gr

Σχόλια