Ξυπόλητη σε Δίον-Σίβηρη


Με δύο δυνατές συναυλίες στο Αρχαίο Θέατρο Δίου και στο Αμφιθέατρο Σίβηρης, σήμερα και αύριο αντίστοιχα, θα «σαγηνεύσει» τις αισθήσεις μας το φετινό καλοκαίρι η Cesaria Evora, η αποκαλούμενη «ξυπόλητη ντίβα» από το Πράσινο Ακρωτήρι.
Κατάγεται από το νησιώτικο σύμπλεγμα Κάπο Βέρντε (Cape Verde) και είναι γνωστή ως η πιο επιτυχημένη ερμηνεύτρια της Μόρνας (Morna), είδος που είναι στενά συνδεδεμένο με τα νησιά αφού συνδυάζει την κρουστή παράδοση της Δυτικής Αφρικής με τα Πορτογαλικά Φάντος (Fados), τα Βραζιλιάνικα Μοντίνας (Modhinas), και τις Βρετανικές παράλιες παράγκες. Είναι η γυναίκα που κατάφερε να «λικνίσει» όλη σχεδόν την Ευρώπη στο ρυθμό της τεράστιας μουσικής της επιτυχίας «Sodade».
Έχει «διανύσει» δώδεκα συναπτά έτη παρουσίας στο διεθνές μουσικό προσκήνιο, έχει στο ενεργητικό της πολλά επιτυχημένα άλμπουμ εντυπωσιακές εμφανίσεις, πλατινένιους και χρυσούς δίσκους και πέντε υποψηφιότητες για Grammy.
Η Cesaria Evora θα βρεθεί για δύο συναυλίες το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα (την Παρασκευή 24 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου και το Σάββατο 25 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Σίβηρης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής στο πλαίσιο του 17oυ Φεστιβάλ Κασσάνδρας).

Η αρχή
Ξεκίνησε να τραγουδάει στην ηλικία των 16, όταν γνωρίστηκε με έναν γοητευτικό νέο κιθαρίστα. Το ταλέντο της την έκανε γνωστή σε όλα τα νησιά και στα τέλη της δεκαετίας του ’60, δύο από τις κασέτες της κυκλοφόρησαν υπό την μορφή των albums σε Ολλανδία και Πορτογαλία αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά, η Evora δεν έφυγε ποτέ από τη χώρα της και στα μέσα της δεκαετίας του ’70 τα παράτησε εξαιτίας της έλλειψης κέρδους.

Η επάνοδος
Το 1985, στην ηλικία των 45, αποφάσισε να επιστρέψει στη μουσική της και ταξίδεψε στην Πορτογαλία ηχογραφώντας τις δυο συμμετοχές της στον πολυσυλλεκτικό δίσκο-αφιέρωμα στις γυναικείες φωνές του Κάπο Βέρντε. Ακολούθησαν μεταγενέστερες ηχογραφήσεις στο Παρίσι που κατέληξαν σε 4 δίσκους από το 1988 ως το 1992. Η διεθνής καριέρα της μεγάλωσε και η ίδια περιόδευσε σε Ευρώπη, Αφρική, Βραζιλία, Καναδά, με μερικές στάσεις στην Αμερική για εμφανίσεις στους ομογενείς τις. Το φθινόπωρο του 1995, παρουσίασε την πρώτη της μεγάλη περιοδεία στην Αμερική. Οι επόμενες ηχογραφήσεις της αφορούν τους δίσκους Capo Verde (1997), Mar Azul και Café Atlantico (1999).
Η νέα χιλιετία δεν την βρήκε να απέχει ούτε μια στιγμή και η αδιαμφισβήτητα καταξιωμένη ως διεθνής καλλιτέχνης συνέχισε να ηχογραφεί και να περιοδεύει ανά τον κόσμο. Ο δίσκος της, Sao Vicente (2001), περιέχει πολλές συνεργασίας μεταξύ των οποίων αυτές με τους Bonnie Raitt, Orquesta Aragon, και τον βραζιλιάνο σούπερ σταρ Caetano Veloso. Ήδη πολυδιαφημισμένη στην Ευρώπη, στην Βόρεια Αμερική η ολοένα αυξημένη δημοτικότητά της την οδηγεί στην εμφάνισή της στο The David Letterman Show, την κυκλοφορία του DVD Live in Paris, την επανέκδοση του δίσκου Distino di Belita (1η κυκλοφορία 1974), και την αποδοχή βραβείου Grammy στην κατηγορία Best Contemporary World Music Recording/Καλύτερος σύγχρονος δίσκος παγκοσμίως για το άλμπουμ Voz d’Amor (2004). Την ίδια χρονιά κυρώθηκε από τον Γάλλο υπουργό πολιτισμού Jean-Jacques Ailagon, Officer des Arts et des Letters/Αξιωματούχος τεχνών και γραμμάτων. Έπειτα από άλλη μία μεγάλη περιοδεία, το 2006, η Evora κυκλοφορεί το Rogamar, μεγάλο μέρος του οποίου ηχογραφεί στην πατρίδα της το Mindelio.

Σχόλια