1000+1 Πράξ(ε)ις στο


Tην έκθεση 1000+1 Πράξ(ε)ις, διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης 2 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Γκαίτε, από τις 2 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση έχει ως στόχο να αναζητήσει τις πράξεις αυτές οι οποίες, δυνητικά ή κυριολεκτικά, μπορούν να μετατρέψουν τον φυσικό χώρο ή να μεταπλάσσουν τις κοινωνικές σχέσεις μέσα από την δημιουργική διαδικασία και τη θεωρία, το θεωρητικό- πολιτικό και κατ’ επέκταση κοινωνικό λόγο-έργο σε πράξεις κάθαρσης.
Η ιστορικός τέχνης Δωροθέα Κοντελετζίδου, που υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης διευκρινίζει ότι η έκθεση επιδιώκει από το κοινό «να αναρωτηθεί εάν το εικαστικό έργο είναι μια πράξις διαμαρτυρίας ενάντια στον υλιστικό και οικονομικό ντετερμινισμό. Να αναρωτηθεί εάν οι πράξεις, κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, δημιουργικές είναι τα προϊόντα της κοινωνίας του ελέγχου όπως καθορίστηκε από τον Gilles Deleuze; Εάν ο καλλιτέχνης πράττει, εμπορεύεται, συναλλάσσεται, σκέφτεται με βάση την πραγματικότητα που του δημιουργούν, πως την εκλαμβάνει; Ερμηνεύει; Διαχειρίζεται; Και τέλος να αναρωτηθεί εάν το εικαστικό αποτέλεσμα είναι ο επίλογος της διαδικασίας μεταξύ θεωρίας και έργου και πως αυτό μπορεί να ορίζει και να καθορίζει στη συνέχεια την πρόκληση και την πρόσκληση σ’ ένα άλλο λόγο».
Η ίδια συμπληρώνει ότι «η έκθεση αυτή έχοντας σαν στόχο όχι μόνο την παρουσίαση των έργων αλλά και την εμπλοκή του θεατή, δηλαδή το πώς αντιλαμβάνεται, αντιδρά στις προσλαμβάνουσες εικόνες η επιμελήτρια προτείνει ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο οι καλλιτέχνες θα κάνουν ερωτήσεις που θα αφορούν στο έργο τους και στην αντίληψη του από τους θεατές, με στόχο να εξετάσουμε κατά πόσο το έργο μπορεί να συμβάλλει σε ένα είδος «κάθαρσις», με την Αριστοτελική έννοια».
Όσον αφορά στην η επιλογή των προτεινόμενων καλλιτεχνών διευκρινίζει ότι έγινε με βάση τον θεωρητικό λόγο του καλλιτέχνη σε συνάρτηση με το τελικό αποτέλεσμα-έργο και την στάση του ως πολίτης-καλλιτέχνης απέναντι σε κοινωνικό-πολιτικά θέματα.
Οι καλλιτέχνες της έκθεσης είναι: Jean-Pierre Attal, Παυλίνα Βερούκη, Αγγελική Βαλβή, Μαρία Γλύκα, Ανδρέας Μητρόπουλος, Καίσαρας Βρεττός Ramirez, Αλέξανδρος Τσαμούρης, Χρυσή Τσιώτα, Χάρις Πάλλας, Patrick Meyer, Φωτεινή Καλλέ & Βικτώρια Καρβούνη, Ράνια Μπέλλου, Sencer Vardaman, Ασπασία Κρυσταλλά, Γιώργος Κομνηνάκης, Irene Anton, Michael H. Rohde, Olivier Roller, Τάσος Παυλόπoυλος.
Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί δράση του Dimossios Ergasia.
Επιμέλεια έκθεσης: Δωροθέα Κοντελετζίδου, Ιστορικός τέχνης-Επιμελήτρια
Συντονισμός: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια Κ.Μ.Σ.Τ.
Συνεργαζόμενοι φορείς: Goethe Institut Θεσσαλονίκης, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Λεωφόρος Στρατού 2Α
Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα-Κυριακή 11:00-20:00
Διάρκεια έκθεσης: 2 Σεπτεμβρίου (Εγκαίνια στις 19:00)-15 Οκτωβρίου 2009

Goethe Institut Θεσσαλονίκης
Βασ. Σοφίας 66
Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-21:00
Διάρκεια έκθεσης: 2 Σεπτεμβρίου (Εγκαίνια στις 20:30)-9 Οκτωβρίου 2009

Στη φωτογραφία έργο της Ασπασίας Κρυσταλλά

Σχόλια