Ο Electros στη Θεσσαλονίκη


Τη δυνατότητα να περιηγηθείτε ανάμεσα στα δέντρα ενός… ηλεκτρονικού δάσους, να βυθιστείτε στη σκοτεινή ατμόσφαιρα ενός… παγωμένου κήπου -όπου το φως κρυσταλλώνεται σε μια διάφανη σφαίρα- να δείτε τη… μεταλλική αράχνη, τους …ουράνιους επισκέπτες ή και τους… ανθρώπους-ρομπότ θα έχετε στην έκθεση Techno Rituals by «Elektros» (Μπάμπης Βέκρης), που θα ανοίξει την Τετάρτη 17 Ιουνίου –τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 20:30- στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση –που εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- θα παρουσιαστεί μεγάλο μέρος της δουλειά του «Electros» (Μπάμπης Βέκρης) από την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για εγκαταστάσεις στο χώρο, περιβάλλοντα και επιτοίχιες συνθέσεις, στις οποίες η τέχνη συναντά την τεχνολογία μ’ έναν ενδιαφέροντα και πρωτότυπο τρόπο. Η τεχνολογία - σε ορισμένες περιπτώσεις στις πιο προηγμένες και προωθημένες εκφάνσεις της- συγκροτεί την πρωταρχική «ύλη» στην εικαστική πραγματικότητα του Electros. Πιο συγκεκριμένα, στις πρωτότυπες συνθέσεις του το ηλεκτρικό φως και τα μικροκυκλώματα, η κίνηση, ο ήχος και η ενέργεια συνιστούν θεμελιώδη συστατικά τους. Και είναι το φως που έρχεται στο προσκήνιο και δημιουργεί μια ανατρεπτική και ταυτόχρονα ελκυστική εικόνα, όπου η συμμετοχή του θεατή κρίνεται απαραίτητη για την ολοκλήρωσή της.
Όπως αναφέρει και ο επιμελητής της έκθεσης ιστορικός της τέχνης του Κ.Μ.Σ.Τ., Γιάννης Μπόλης «ο Electros περισσότερο από κάθε άλλο στοχεύει και φιλοδοξεί να είναι ένας «ερευνητής», ένας «επιστήμονας», ένας «οραματιστής» της τεχνολογίας, με έναν τρόπο όμως που, σε καμιά περίπτωση, δεν θα μπορούσε κανείς να τον εκλάβει ως ψυχρό και στεγνό, μηχανιστικό, ορθολογιστικό και αποστασιοποιημένο. Η κατάφαση στην κυριαρχία, την υπεροχή και το μεγαλείο του τεχνολογικού πολιτισμού και η αισιόδοξη θεώρησή του δεν αναιρεί, αλλά αντίθετα επιτείνει το αμφίσημο του περιεχομένου των συνθέσεών του, την ειρωνική ματιά, την κριτική ανάλυση των στοιχείων εκείνων που μπορούν να μετατρέψουν το μεγαλείο αυτό σε μια εφιαλτική τραγωδία, σε μια τρομακτική και αναπόφευκτη καταστροφή.
Ο Electros προσπαθεί να προσδώσει στις προτάσεις του ανθρώπινη διάσταση, επιθυμώντας να απεικάσει τη ζωτική του σχέση με τον κόσμο που τον περιβάλλει, να αποτυπώσει τους πνευματικούς προβληματισμούς, τις συναισθηματικές αγωνίες και ανησυχίες του. Συνδυάζοντας την τεχνολογική έρευνα με μια αίσθηση έντονα υποβλητική, οι τρισδιάστατες συνθέσεις του αποπνέουν μνημειακότητα, αντανακλούν το πνεύμα της εποχής και το υπερβαίνουν, μεταφέρουν μια εντελώς καθορισμένη πληροφορία. Στα αναπάντεχα έργα του, που ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται σαν αυθύπαρκτες οντότητες, γεμάτες δύναμη και μυστήριο, ικανές να γοητεύσουν, να εκπλήξουν και να καθηλώσουν, το μυθολογικό υπόβαθρο και οι φιλοσοφικές και οι συμβολικές αναφορές συμβιώνουν με δεδομένα της υψηλής τεχνολογίας, η επιστημονική φαντασία και το όνειρο για το εγγύς μέλλον συνυπάρχει με παραμέτρους του σήμερα, η τάξη και η ηρεμία συνδυάζονται με την αντίληψη μιας μυστικής ή μυστικιστικής τελετουργίας και τη δυναμική μιας αέναης ροής, η γνώση των σύνθετων υλικών με τη χειρωνακτική πρακτική».
Ο ίδιος συμπληρώνει: «Η κάθε έκθεση του Electros, όπως αυτή που τώρα παρουσιάζεται στους χώρους του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, συγκροτεί μια ολοκληρωμένη και μελετημένη εικαστική παρέμβαση-περιβάλλον, μια άκρως ενδιαφέρουσα δράση, μια πολλαπλή ενότητα συχνά απρόβλεπτη όσο και εντυπωσιακή, μια πολυδιάστατη εγκατάσταση εικόνων που προκαλούν τον επισκέπτη με την αμεσότητα, την ευρηματικότητα, την διαδραστική τους υπόσταση ή, κάποιες φορές, την παιγνιώδη διάθεση που τις χαρακτηρίζει. Τέχνη και τεχνολογία αναζητούν μέσα από τη δουλειά του Electros την αρμονική σύζευξη και την ισορροπημένη συνύπαρξή τους, με ένα πνεύμα βαθύτατα ανθρωπιστικό και ιδεαλιστικό».
INFO
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποθήκη Β1, Λιμάνι - Τ.Θ. 107 59, 54110 Θεσσαλονίκη
www.cact.gr , info@cact.gr , www.myspace.com/cact_
Techno Rituals by «Elektros» (Μπάμπης Βέκρης)

Διάρκεια: 17 Ιουνίου- 30 Αυγούστου
Χώρος: Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Επίσημα εγκαίνια: Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 20:30

Σχόλια