Η Lila Downs στη Θεσσαλονίκη


Τη Lila Downs, την ερμηνεύτρια που έγινε ευρύτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στο soundtrack της ταινίας Frida με το συγκλονιστικό ντουέτο της με τον Caetano Veloso, Burn it Blue, θα την απολαύουμε τη Δευτέρα 25 Μαΐου στο Principal Club Theater, στα πλαίσια του GAIA FESTIVAL.
Δύο χρόνια μετά την πρώτη της sold out αθηναϊκή εμφάνιση, η μεξικανοαμερικάνα ντίβα, επιστρέφει στην Ελλάδα και έρχεται, για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη. Η βραβευμένη με Latin Grammy Lila Downs, γεννημένη από Ινδιάνα μητέρα της φυλής Mixtec, και Αμερικανό πατέρα, σκοτσέζικης καταγωγής, έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2002, μέσω της συμμετοχής της στην ταινία “Frida”. Το 2003, όταν απέδωσε το περίφημο “Burn it Blue”, από το soundtrack της "Frida", σε ντουέτο με τον μεγάλο Βραζιλιάνο τροβαδούρο Caetano Veloso, έγινε η πρώτη λατίνα καλλιτέχνης που τραγούδησε στην τελετή των Όσκαρ.
Το 2007 συμμετείχε στην τελευταία ταινία του Carlos Saura, “Fados”.
Η Lila Downs έχει καταξιωθεί τα τελευταία χρόνια ως μια από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες παγκοσμίως, με μία ιδιαίτερη ερμηνεία, σε ισπανικά, αγγλικά και ινδιάνικες διαλέκτους και πλούσιες ενορχηστρώσεις, που συνδυάζουν τις μεξικάνικες παραδόσεις με jazz, blues, rock κλπ και μουσικές άλλων λαών. Διαθέτει εκπληκτικό φωνητικό εύρος και μία συγκλονιστική, γεμάτη συναίσθημα ερμηνεία, με εντυπωσιακές εναλλαγές και μεταπηδήσεις οκτάβων, από αισθησιακούς ψιθύρους σε οπερατικές κλιμακώσεις. Όπως έχει ειπωθεί, μπορεί να ουρλιάξει σαν την Janis Joplin, να ψιθυρίσει σαν την Sarah Vaughan, να αποδώσει rancheras σαν την Lucha Reyes και μετά να τα καταφέρει άψογα στην απόδοση μίας κλασικής όπερας.
Η καθηλωτική της σκηνική παρουσία χαρακτηρίζεται και από την εντυπωσιακή, πολύχρωμη εμφάνιση, επηρεασμένη από την μεξικανική παράδοση.
H Lila Downs, παρέα με τον συνοδοιπόρο στη μουσική και την ζωή, Paul Cohen και την εξαιρετική, πολυφυλετική της μπάντα La Misteriosa, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά κομμάτια από τον ιδιαίτερα δημοφιλή και στη χώρα μας καινούργιο της δίσκο Shakeway / Ojo de Culebra, o oποίος έχει ήδη προταθεί για Grammy, καθώς και τις σημαντικότερες στιγμές από την καριέρα της, που έχουν δημιουργήσει φανατικούς θαυμαστές σε κάθε γωνιά της γης.

Σχόλια