Φώτα, κάμερα, πάμε!

Ο ήχος της κλακέτας ακούστηκε, το βράδυ του Σαββάτου 9 Μαΐου 2009, στην... πρεμιέρα του νέου προσώπου του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο λιμάνι, αποθήκη Α, με πρώτο επισκέπτη έναν... παλιό γνώριμο: τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Στο Μουσείο, η ανακαίνιση του οποίου κόστισε περίπου 600.000 ευρώ, υπάρχουν οκτώ αίθουσες («οκτώ σεκάνς») στις οποίες παρουσιάζεται η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και φιλοξενεί ακόμη ένα τρισδιάστατο φιλμ-το μοναδικό σε ελληνικό μουσείο-που δείχνει όλα τα στάδια κατασκευής μιας ταινίας.
Με μια επίσκεψη στο μουσείο μπορεί κάποιος να δει αφίσες, προγράμματα, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα και κοστούμια, όπως τα αυθεντικά από τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη και οθόνες αφής, από τις οποίες να πάρει πληροφορίες για την 7η Τέχνη. Ο επισκέπτης αντικρίζει ακόμη μία αφίσα από την γνωστή συλλογή «Hellaffi» (Hellenic Affisa), μηχανές προβολής και λήψης.
Το νέο μουσείο διαθέτει ειδικούς χώρους εκπαίδευσης, όπως ο χώρος όπου οι νεαροί φίλοι του κινηματογράφου θα μπορούν να συμμετάσχουν στη δική τους ταινία.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν σκηνοθέτες(είδαμε τους Γιάννη Δαλιανίδη και Τάσο Μπουλμέτη), πολιτικοί(ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός), άνθρωποι του χώρου(ο πρόεδρος του ελληνικού κέντρου κινηματογράφου Γιώργος Παπαλιός, ο διευθυντής της ταινιοθήκης Θέοδωρος Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος Ελλήνων σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Σώματείου Ελλήνων Ηθοποιών Λεωνίδας Βαρδαρός) και πλήθος κόσμου.

Σχόλια