Βραδιά για τη Μελίνα στην Αίγλη


Ένα μουσικό-οπτικοακουστικό αφιέρωμα για τα 15 χρόνια χωρίς τη Μελίνα που αγαπήσαμε, στην ΑΙΓΛΗ, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Απριλίου 2009, που δεν πρέπει να χάσετε. Τη μοναδική Μελίνα Μερκούρη, τη δική μας Μελίνα, μέσα από τις νότες του Σάκη Παπαδημητρίου και του Γιάννη Φιλιππουπολίτη στο πιάνο και κυρίως μέσα από την εξαίσια φωνή της Γεωργίας Συλλαίου. Με την υποστήριξη προβολών επιλεγμένου αρχειακού υλικού, θα μας ταξιδεύουν μουσικά στη ζωή και στις κορυφαίες κινηματογραφικές στιγμές της μεγάλης αυτής Ελληνίδας. Της γυναίκας, της πολιτικού, της ηθοποιού.
Ιστορικές στιγμές του δικού μας όπως και του διεθνούς κινηματογράφου, αλησμόνητες ηρωίδες που ενσάρκωσε η Μελίνα, ρόλοι σφραγίδες που παρελαύνουν στα μάτια μας, μαζί με σπάνιο φωτογραφικό και εικαστικό υλικό.
Oι τρεις σημαντικοί καλλιτέχνες τις θυμούνται και τις νοσταλγούν μαζί μας, αναπτύσσοντας τες και δίνοντάς τους λόγο και ζωή. Δομώντας μια παράσταση-φόρο τιμής στην πολυδιάστατη και ξεχωριστή αυτή σύγχρονη προσωπικότητα του Ελληνικού αλλά και του Οικουμενικού Πολιτισμού.
Με άξονα πάντα τα συστατικά στοιχεία που την χαρακτήρισαν και την ανέδειξαν διεθνώς στο διηνεκές, σε ισχυρό σύμβολο της ελληνικής κουλτούρας, σε «Γυναίκα Φλόγα»!
Με τραγούδια από τις ταινίες της και τις θεατρικές της παραστάσεις, τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Κούρτ Βάιλ, του Ζωρζ Μουστακί, του Τζο Ντασέν.
Tραγούδια που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία της Μελίνας Μερκούρη, καθώς και συνθέσεις, κείμενα και ποιήματα, παρεμβάσεις και ντοκουμέντα που ολοκληρώνουν την προσωπική άποψη των συντελεστών για την συγκεκριμένη παράσταση, τραγούδια των Άστορ Πιατσόλα, Φρήντριχ Χολλέντερ, Σάκη Παπαδημητρίου.
Στην οθόνη θα προβάλλονται κατά διαστήματα αποσπάσματα από ταινίες και ρόλους της Μελίνας Μερκούρη, όπως επίσης φωτογραφικό και εικαστικό υλικό (ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο έργο του Ζύλ Ντασέν). Με μοναδικό τρόπο συνδιαλέγετε με την εικόνα της από σκηνής η Γεωργία Συλλαίου, διαμορφώνοντας μια συγκινητική συναυλία-παράσταση, στην οποία συνυπάρχουν η μουσική, το τραγούδι, ο λόγος, η θεατρικότητα και η κινηματογραφική ροή.
H εκδήλωση τελεί υπό την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Μελίνας Μερκούρη.

Σχόλια

Ο χρήστης Αγιορείτικη βραδιά είπε…
Αγιορείτικη βραδιά
Διοργανώνουμε μια πρωτόγνωρη Αγιορείτικη βραδιά για να γνωρίσουμε τον Άθωνα και τα κάλλη του που είναι… άφθονα.
Θα μεταφερθούμε λοιπόν νοερά για λίγες ώρες στο Άγιο Όρος για να γευθούμε γνήσια και σπάνια προϊόντα που αντιστέκονται πεισματικά στο χρόνο και χαρίζουν στο περιβόλι της Παναγιάς πρόσθετο μεθυστικό μεγαλείο.
Ο Κωνσταντίνος Πέζος λοιπόν, υπεύθυνος του καταστήματος με αγνά προϊόντα του Αγίου Όρους που άνοιξε τις πόρτες του στο Κολωνάκι, θα μας μυήσει στα μυστικά των βοτάνων της αθωνικής πολιτείας, καθώς και στο πώς φτιάχνουν οι μοναχοί στο Μονοξυλίτη το περίφημο σαπούνι λεβάντα, ενώ θα δοκιμάσουμε και γνήσιο μέλι ανθέων και θρούμπες ελιές από το Βατοπέδι.
Ο πατήρ Ευθύμιος θα μας εισάγει στον αρωματικό κόσμο του θυμιάματος εξηγώντας μας με εικόνες και ντοκουμέντα τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του σπάνιου αυτού θησαυρού της γης που λέγεται λιβάνι.
Δεν θα λείψουν φυσικά και τα υπέροχα κρασιά του Μυλοποτάμου, όπου ο πατήρ Επιφάνιος θα μας ξεναγήσει στα φροντισμένα αμπέλια της Μονής και στον Επιφανή του οίνο που συνοδεύει θαυμάσια τις λαχταριστές συνταγές του πετυχημένου του βιβλίου .
Τέλος θα ακούσουμε για πως γίνεται ένα πρόσφορο, τι είναι το κομποσχοίνι και ποιός ο ρόλος του, ενώ στο τέλος θα ευφρανθεί και η ακοή ακούγοντας τον πατέρα Σπυρίδωνα (μια από τις ωραιότερες φωνές του Άγιου Όρους) να ψάλλει από τη καρδιά του. Συνεισφορά συμμετοχής 15€.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο : 210-6142200 ”Οίνος ο Αγαπητός”