Λόρκα από το Κ.Θ.Β.Ε.


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το κορυφαίο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ματωμένος Γάμος, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Το έργο, που παρουσιάζεται στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009.
Ένας θίασος που αφήνει άριστες εντυπώσεις, με επικεφαλής την Αντιγόνη Βαλάκου, ζωντανεύει στη σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. τον σκληρό κόσμο του Λόρκα, όπως αυτός απεικονίζεται στο διάσημο έργο του. Μια παράσταση με σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση, από τον Γιάννη Ιορδανίδη, που φιλοδοξεί να αναθεωρήσει απόψεις και να αποκαλύψει μια άλλη διάσταση, αυτής της ερωτικής τραγωδίας, αναζητώντας τις αναλογίες με το σήμερα.
Μια 'ανάγνωση' του έργου, που απευθύνεται στον σύγχρονο θεατή τον ενεργό και συνεργό της θεατρικής πράξης μέσα από την οποία επαναπροσδιορίζεται η θέση του Λόρκα στο παγκόσμιο θέατρο.
«Οι παραστάσεις με νέες προσεγγίσεις των κλασικών αποτελούν πια μια από τις θεατρικές προτεραιότητες της εποχής μας, αφού τα μεγάλα κλασικά κείμενα θέτουν ερωτήματα που επιδέχονται πολλαπλές απαντήσεις», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Σχόλια