Ο Θεοφάνους στο Public


Μια άλλη πλευρά του αναδεικνύει, ο Γιώργος Θεοφάνους: Αυτήν του συγγραφέα. Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου,το Σαββατο 14 Φεβρουαρίου, στις 18.00 υπογράφει το βιβλίο του "Αιώνιος Δείπνος" και συνομιλεί με τους αναγνώστες, στο Public (Mediterranean Cosmos). Ευκαιρία να γνωρίσουμε το «άλλο» πρόσωπο του ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομα του με εμπορικές επιτυχίες της ελληνικής δισκογραφίας.
Το βιβλίο «Αιωνιος δειπνος» είναι ένα μωσαϊκό λαών, θρησκειών, αλλά και συμφερόντων, στο οποίο ο γνωστός μουσικός δημιουργός Γιώργος Θεοφάνους συνθέτει ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, με συναρπαστική πλοκή και αμείωτη δράση.
Οι ήρωες, αθώοι και ένοχοι, θύτες και θύματα, υποκινούνται από πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και ανθρώπινα συναισθήματα, ανίδεοι για τις ανατροπές που καραδικούν ανά πάσα στιγμή στο δρόμο τους.
Ο Γιώργος Θεοφάνους γεννήθηκε στη Λάρνακα, στις 9 Ιανουαρίου 1968. Από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη μουσική, αφού άρχισε να συνθέτει δικά του τραγούδια από την ηλικία των πέντε, πριν ακόμη πάει στο δημοτικό σχολείο.
Ο μικρός Γιώργος ήταν το παιδί θαύμα της πόλης του, και όχι μόνο, αφού σε ηλικία εννέα χρονών τραγούδησε και έπαιξε στην κιθάρα ένα δικό του τραγούδι, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, παρουσία του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Σπύρου Κυπριανού. Στη συνέχεια πήρε μέρος σε πολλούς μουσικούς διαγωνισμούς στην πόλη του, αλλά και Παγκύπριους, ως κιθαρίστας και συνθέτης, κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις.
Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο κιθάρα, πιάνο και αρμονία και τελειώνοντας το στρατιωτικό του βρέθηκε στη Βοστόνη, στο Berklee College of Music. σπουδάζοντας μουσική για κινηματογράφο, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας.
Συμμετείχε τρεις φορές ως συνθέτης και τέσσερις φορές ως διευθυντής ορχήστρας στο φεστιβάλ τραγουδιού της Εurovision.
Από το 1989 ως σήμερα έχει συνθέσει περισσότερα από 550 τραγούδια, τα οποία ερμήνευσαν με τις φωνές τους πολλοί από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της εποχής μας. Έχει γράψει μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, όπως τις ακόλουθες¨: "Η Αλίκη στην Παραμυθοχώρα" (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 1987), "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 1995), "Η δωδέκατη νύχτα" (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 1995), "Επιτρέποντες" (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας 1996), "Μια μέλισσα τον Αύγουστο" (Θέατρο Αθηνών 2004).
Το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο ενορχήστρωσης στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Στα επίσημα μουσικά βραβεία της IFPI, έχει κερδίσει μέχρι σήμερα συνολικά εννέα βραβεία ΑΡΙΩΝ. Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς στα Μουσικά Βραβεία Κύπρου.
Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2008 παρουσίασε στα τείχη της Λευκωσίας τη μουσική παράσταση "Τραγουδώ το νησί μου", η οποία περιλάμβανε 40 μελοποιημένα ποιήματα για την Κύπρο από τον Η' αιώνα π.Χ. έως σήμερα. Η ίδια παράσταση παρουσιάστηκε και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 7 και 8 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Σχόλια