Άγνωστα έργα του Αλέκου Φασιανού στην Κάζα Μπιάνκα


Έργα Αλέκου Φασιανού φιλοξενούνται στην Casa Bianca, στην έκθεση με θέμα "Αλέκος Φασιανός, Άγνωστα Έργα από τη Συλλογή Στέφανου Ζαχαριάδη". Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 100 έργα του Αλέκου Φασιανού τα οποία είναι άγνωστα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, καθώς παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά.
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις πρωτότυπες πειραματικές μορφές της δεκαετίας του ’60, την απαράμιλλη δύναμη των πλακάτων έργων της δεκαετίας του ’70, τη χρωματική αρμονία των τονικών έργων της δεκαετίας του ’80 και την ώριμη ζωγραφική της περιόδου μετά το 1990.
Τα έργα περιήλθαν στην κατοχή του συλλέκτη Στέφανου Ζαχαριάδη κατά τη διάρκεια δώδεκα ετών επίμονης αναζήτησης.
Όπως αναφέρει η Ιστορικός της Τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης Έφη Αγαθονίκου "είτε πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής είτε για χαρακτικά είτε για γλυπτά, η ίδια πάντα ιστορία, το ίδιο θέμα : ο ελληνικός κόσμος. Ο τόπος και ο χρόνος δεν είναι πάντα δεδομένος. Ο Φασιανός έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Πολλές φορές κάποια στοιχεία του έργου μας οδηγούν σε ξένες πόλεις, Παρίσι, Νέα Υόρκη. Κάποια άλλα όμως, όπως η ανέμελη στάση, που θυμίζει ανθρώπους που ζουν κάτω από τον ήλιο ή οι καθρέφτες που αντανακλούν όχι το περιβάλλον μπροστά τους αλλά τη χώρα της ψυχής του, αποπνέουν αύρα ελληνικού καλοκαιριού".

Στη φωτογραφία της Μαρίας Γαρδικιώτου, από το photoreportage, δεξιά ο Αλέκος Φασιανός, προς τα αριστερά, δίπλα του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Βασ. Γάκης και τέρμα αριστερά η επιμελήτιρα της έκθεσης, ιστορικός της τέχνης, Έφη Αγαθονίκου.

Σχόλια